Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Mitt nya liv är redan här

Jag vill ju bara att medieföretagen ska förstå att mitt liv ser annorlunda ut idag. Att mina nya medievanor ska trigga dem till att våga välja nya vägar för att kunna vara medvandrare i min vardag.

För så här är det: Jag lever ännu i det gamla, men har öppnat porten till det nya.

Det gamla: Varje morgon, kl 06.05, stannar tidningsbudet till vid mitt hus och jag går ut för hämta morgontidningen. Inne i köket väntar kaffe och frukost och en stunds pappersvändande av nyhetssidorna som tryckts under natten. Det är en vana jag skaffat mig genom åren och jag trivs med den.

Det nya: Men med tiden har mina vanor börjat förändras. Idag är jag uppkopplad och jag lever med nätet. Jag har en smart telefon, en läsplatta, en dator och nyheterna strömmar till mig, kontinuerligt under hela dygnet. Morgonens papperstidning har fått konkurrens när jag ibland istället väljer att läsa nyheterna på min dator, ibland i mobilen och det händer att läsplattan kommer fram på frukostbordet när jag vill kolla nyheter från andra mediekanaler än min lokala.

Nu under helgen har jag suttit och skrivit en text på min dator och har då haft ett extra webbläsar-fönster öppet i bakgrunden där jag kunnat följa Vinterstudion från SVT i direktsändning, och min dator har då fungerat som tv. Tidigare på morgonen har min dator varit min radio eftersom jag lyssnat på Gomorron Världen i P1 genom den. Jag vill ha innehållet men har allt mer börjat välja olika plattformar och kanaler för att få detta innehåll. 

Mitt liv är uppkopplat och jag märker hur papperstidningen utmanas av mina nya vanor och mitt nya liv.

Det här är en fråga som Ingvar Näslund, ansvarig utgivare på Västerbottens Kuriren, skriver om i sin blogg: ”Utvecklingen är entydig, den går mot valfrihet, mot att medierna får anpassa sig. På Västerbottens Kuriren jobbar vi mycket med just detta, att utveckla oss ännu mer i riktning mot det multimediala och att göra det lättare att hitta vår journalistik – oavsett tid, rum och publiceringsplattform.”

När jag var barn och växte upp i Umeå under sextiotalet var valmöjligheterna inte alls lika stora och ansvarig utgivare behövde inte fundera på dessa frågor. På morgonen fanns morgontidningen, på eftermiddagen kom Aftonbladet och Expressen, lite senare på kvällen sände tv sina nyheter. Och dessemellan radions eko-sändningar. Rollerna mellan mediekanalerna var tydliga och väl avgränsade och jag som läsare, lyssnare eller tittare hade få valmöjligheter.

Nu är jag uppkopplad och mina vanor har förändrats och om det förr var jag som fick anpassa mig så är det idag nyhetsbolagen som allt mer måste anpassa sig. Ingvar Näslund skriver vidare: ”En effekt av det är att framtidens journalister måste behärska fler sätt att publicera sig och att vi som medieföretag hittar fler sätt att kommunicera med våra läsare och besökare”.
 
Mitt nya liv är en tuff utmaning för ett medieföretag, jag vet. Det tvingas in i journalistiska vägval, i att finna nya affärsmodeller, i att förstå på vilket sätt jag kommunicerar och hur jag rör mig under dagen.

Jag hoppas det är en utmaning som triggar Västerbottens Kuriren och andra medieföretag. Jag vill ju inte vara fiende till min gamla lokala trotjänare. Men jag vill att den ska förstå hur mitt liv ser ut idag.

Ingvar Näslund öppnar för en sådan förståelse när han skriver vidare i sin blogg: ”Vi lovar att ge många spännande nyheter och upplevelser, oavsett om man läser oss i tidningen, på nätet, i mobilen, på läsplatta eller på någon tråd i sociala medier.”

Det låter intressant och det väcker min nyfikenhet där jag hoppar mellan papperstidning, mobil, läsplatta och dator medan jag stilla undrar om Västerbottens Kuriren kommer att lyckas i sin önskan att vara medvandrare i mitt fortsatta liv?
 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.