Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

BBC skär ner och Umeå drabbas

BBC World News skär ner med 25 procent på grund av minskade statliga anslag. Omkring 650 anställda kommer att sägas upp och man slutar rapportera nyheter på fem olika språk. Det gör Umeå fattigare eftersom också Umeå ingår i den kedja av nyhetsrapportering, ofta via intyernet, som byggts upp av världens nyhetsbyråer och mediahus.

I Umeå har vi många internationella forskare och studenter. Vi har invandrare och flyktingar, och för många av dessa är BBC, ofta via internet,  en viktig källa för att få tillgång till nyheter från hemländer och egna kontinenter.

Men också för nyhetsförmedlingen på svenska är BBC viktig. Reportrar från BBC kan rapportera från senaste politiska utvecklingen i Tunisien och Egypten, från bombdåd i Moskva, uttalanden av president Obama eller den ekonomiska utvecklingen i Kina och Indien. Det är rapporter som sedan filtreras vidare till svenska medier och antingen ger underlag för svenska journalister att klara av sin bevakning eller direktöversätts för svensk publik.

Utan BBC World News tappar vi en viktig granskning och bevakning av händelser på internationell nivå. Att dessutom den svenska journalistkåren kämpar med neddragningar gör inte situationen bättre.

Umeå är en del av världen. Umeå behöver tillgång till internationell nyhetsbevakning.
 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.