Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Svenska kyrkan och sociala medier

Riktlinjer för sociala medier blir allt mer viktiga för myndigheter, företag och organisationer. Denna vecka är det Svenska kyrkan som kliver fram och publicerar ett dokument om hur nya digitala kanaler kan användas inom församlingar och kyrkor.

Med över 7 miljoner medlemmar varav många aktiva men också många som mer sällan kommer i direkt kontakt med kyrkan så finns det ett stort behov av en fungerande dialog med dessa medlemmar. Eftersom det stora flertalet av dessa 7 miljoner medlemmar redan finns på nätet och använder sociala medier blir det spännande att följa hur en organisation och folkrörelse som Svenska kyrkan kan anpassa sig till nya kommunikationskanaler.

Den nya policyn har utformats på nationell nivå men det stora arbetet med dialog och kommunikation måste ske lokalt, ute i församlingarna. Här blir det intressant att följa hur dessa klarar av att finnas med på det digitala tåget.

I policy för Svenska kyrkan och sociala medier skriver man:
”När anställda deltar och bidrar med sin kunskap, sina erfarenheter och sin entusiasm ger det många positiva effekter för Svenska kyrkan. Det blir enkelt för medlemmarna att etablera en dialog med Svenska kyrkan med hjälp av verktyg de är vana vid att använda. Och när omgivningen pratar om kyrkan är det viktigt att vi är många lyssnare som kan delta i diskussionerna. Om det är negativa kommentarer vill vi hellre att man pratar med oss än om oss. Det ger oss en chans att ge vår syn på saken och att lära av våra misstag.”

Nu är det upp till församlingarna att ta till sig dessa riktlinjer och göra något bra lokalt av dem.
 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.