Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

En mogen datorspelsindustri i norr

Starkt att se hur datorspelsindustrin i norra Sverige växer sig allt starkare. Det har verkligen hänt mycket de senaste åren med flera nya företagsbildningar och lyckade produktioner som tagit sig högt upp på olika spellistor.

I fredags arrangerades den första spelutvecklarkonferensen någonsin i Umeå och det är intressant att se hur programmet bjöd på så många inspel kring affärsutveckling. Det vi ser just nu är inte bara några glada grabbar som gillar att koda häftiga banor och designa snygga varelser. Här är istället främst ett antal drivna företagare som gett sig den på att Umeå och Skellefteå kan vara starka fästen för den växande digitala kreativa industrin. Konferensens fokus på affärsutveckling och strategisk företagsekonomisk verksamhet pekar mot att datorspelsindustrin har kommit till norra Sverige för att stanna.

Nästa steg för företagen och även utbildningarna som förser dem med nyutbildad arbetskraft är att se över hur fler kvinnor kan lockas in i branschen. Av de omkring 70 deltagarna på konferensen var endast en handfull kvinnor. Här har hela IT-branschen ett hästjobb framför sig i att bredda rekryteringen av nytt folk in i industrin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.