Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Lägger ut sin vikt på nätet

De nya digitala personvågarna som kan kopplas upp mot internet lockar allt fler att lägga ut sin personliga vikt på Twitterflöden och i Facebook. Några menar att det här är ett exempel på den större transparensen i samhället. Men risken är stor att det istället bidrar till ett ökat informationsbrus som tvärtom motverkar transparensen.

Transparens i samhället är bra. Det innebär en större genomskinlighet, att det som varit dolt kan bli synligt, att gömda strukturer kan lyftas fram. Internet är en viktig kanal för att denna transparens ska kunna bli allt starkare och mer genomgripande. Men eftersom internet inte har några gränser måste vi själva sätta upp de ramar för hur mycket vi ska lägga upp så att inte transparensen grötar ihop sig.

På Twitter följer jag över 500 olika personer. Min morgon skulle bli komplicerad om alla dessa skulle få för sig att köpa en ny digital personvåg och varje morgon väga sig på den för att sedan skicka ut sin kroppsvikt som ett inlägg på Twitter eller Facebook. Mitt Twitter-flöde skulle drunkna i viktuppdateringar och jag skulle tvingas använda någon form av filter för att rensa bort sådana inlägg.

Här nedan är en ögonblicksbild ur twitterflödet där taggen #viktbubblan används:


 

Att personvågar kan kommunicera direkt över internet (som vi ser exempel på här ovan) är en del av begreppet ”internet of things”, det vill säga fenomenet att alla saker blir uppkopplade. Vi har talat om det länge, tidigare ofta i samband med smarta hem där vi fått höra om kylskåp som uppkopplade mot internet kan kommunicera direkt med livsmedelsaffären och beställa hem mjölk på egen hand.

Sådana smarta hem har inte riktigt slagit igenom men ”internet of things” är trots det på god väg att göra det. Vi ser det tydligt i industrin där man bygger in sensorer och inbäddade datorsystem i maskinerna för automatisk kontroll av underhåll, förslitningar och drift. Vi ser det i fordonen som i allt högre grad kan ställa diagnos på motorns beskaffenhet och där bilens datorsystem kan utbyta information automatiskt och direkt med bilverkstaden.

Men om allt detta skulle läggas in som Twitterflöden skulle min tillvaro bli omöjlig. Jag kan inte ta emot information om alla människors dagliga viktkurva. Jag hinner inte följa om alla hinner med sin buss, kommer i tid till tandläkaren, vilket oktantal man tankat och antal äpplen man köpt hem från affären.

De sociala mediernas transparens kräver återhållsamhet och filtrering. Även om alllt går att lägga ut så ska inte allt läggas ut. Transparens är inte att lägga ut allt. Hur konstigt det än låter så kräver transparens filtrering.

Etiketter: ,

2 kommentarer

 1. Yvonne Östman

  Väl skrivet, och det handlar om mer än svårlästa twitterflöden, det handlar om personliga gränser och om vikten av att lära sig hur offentlig information blir när den delas via internet. Allt för få stannar upp och tänker innan de delar – ibland blir det för privat – ibland för trivialt och människor som velat vara transparenta blir istället osynliga bakom ridån av information.

 2. Morris Packer

  På ett så vänligt och artigt sätt jag kan:
  Jag ber att få ha en avvikande uppfattning.

  Du skriver: ”De sociala mediernas transparens kräver återhållsamhet och filtrering. Även om alllt går att lägga ut så ska inte allt läggas ut. Transparens är inte att lägga ut allt. Hur konstigt det än låter så kräver transparens filtrering.”

  Jag hyser stor respekt för filtreringsresonemanget, och tycker att deltagarna i just exemplet ”#viktbubblan” agerar föredömligt med att tagga alla ”viktbubblaninlägg” med en tydlig tagg för att underlätta filtrering – både för de som vill och de som inte vill läsa inläggen.

  Men jag värjer mig lite mot ditt begrepp ”återhållsamhet” i transparensdiskussionen. För det blir oerhört svårt för en individ som väljer att vara transparent att fatta medvetna publiceringsbeslut inför varje aktivitet.
  Tror jag.
  Själv försöker jag i största möjliga mån släppa lös så mycket data som möjligt om mig själv med minsta möjliga ansträngning.
  Och litar på att de som inte vill ha mitt informationsöverflöd filtrerar eller avföljer.

  Tack annars, tror att detta kommer att vara en spännande fråga de närmaste åren.

  @morpac

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.