Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Mobilen hittar restaurangen

På resa, på väg norr om Stockholm, i höjd med Jakobsberg, åker mobilen fram för att vi ska hitta ett lunchställe. Med hjälp av en applikation till den nya mobilen får vi en mängd förslag på restauranger i närheten av E4:an. Över kartan faller det ned röda nålar som var och en visar på ett matställe. Prydligt får vi reda på namnet och finns det en länk till restaurangens webbplats kan vi också få ännu mer information om vilken klass stället håller.

Den här gången skippar vi thai-förslagen och pizzeria-haken. Det blir istället en restaurang med svensk/österrikisk prägel som ligger vid en liten konstgjord damm. Att det är så är en del av informationen vi får veta utifrån kartan i mobilen och vi styr mot stället.

Det visar sig vara en lunchrestaurang mitt i ett företagsområde där elektronikindustrier och databolag trängs sida vid sida. Utan kart-applikationen i mobilen hade vi aldrig hittat dit, men nu visar det sig att vi fann en pärla till restaurang med trevlig österikisk värd och en större konstgjord damm där spegelkarpar simmar omring och väntar på att bli matade.

Vi sätter oss på uteplatsen bredvid ett två meter högt vattenfall. Restaurangägaren kommer ut efter ett tag och berättar att det var ABB som byggde dammen som kylanläggning för datahallarna i husen runt omkring. Så ställer han sig på den lilla träbryggan och tar fram några limpor bröd för att mata karparna. Han frågar om jag vill hjälpa honom och jag kommer ut till honom på bryggan och börjar bryta brödbitar som jag kastar ner i gapen på de hungriga karparna.
 
Fast allt det där berättade inte mobilens applikation. Det fick jag fråga restaurangägaren om. Men utan kart-applikationen över restauranger i området hade vi helt missat chansen att upptäcka den rofyllda serveringen mit i företagsbyn.

Det slår mig än en gång hur de olika applikationerna och funktionerna till mobilen och datorn blir allt mer inflikat i min vardag och underlättar för mig att skaffa information kring olika frågor och områden.

När lager på lager av digital information på detta sätt läggs över mitt vardagsliv växer det fram en värld för mig  som blir allt mer överskådlig och mer gripbar.

Restaurangägaren matar karparna i dammen utanför. Utan applikation i mobilen hade vi aldrig hittat dit.
 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.