Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Hemlig Iphone-fil avslöjar var du varit

En hemlig fil i Apples mobiltelefon Iphone registrerar och lagrar kontinuerligt var telefonen finns. Avslöjande som kom dagarna före påsk har väckt en stor proteststorm mot Apples sätt att bevaka de elektroniska spår som mobiltelefonägare gör.

Det finns många aspekter på denna fråga. En väckas av mediestrategen och journalisten Joakim Jardenberg som nyligen varit i Kairo och efteråt upptäckt hur varje rörelse han gjort i staden finns lagrat i den hemliga filen i hans telefon.  

”Informationen är ohyggligt detaljerad och löjligt tillgänglig”, kommenterar Jardenberg i en intervju i Svenska Dagbladet.

Med tanke på att mobiltelefoner blivit en viktig del av de folkliga upproren som skett under senaste år mot diktaturer och regimer är det självfallet en stor risk för de revolterande om alla deras rörelser går att spåra på ett enkelt sätt.

Men också på hemmaplan i lugna Sverige väcker den hemliga filen frågor. Tomas Jonsson skriver i en läsarkommentar till samma intervju: ” Problemet, som jag ser det, är personer som lever med skyddad identitet. Att få sin iPhone (eller sin dator med en backup utav filen) stulen skulle vara förödande för en sådan människa.”

Lund4ever stämmer in i kören av kritik mot Apple: ”Klockren mind control. Skapa först ett närmast religiöst förhållande till varumärket. Lägg in grejer så du har koll på användarna. Använd informationen när och hur det passar. Vem ligger egentligen bakom? Apple? NSA? Smarta kapitalister? Det lustiga är att några är förvånade!”

Apple har haft ett mycket stort förtroende hos en stor grupp av datoranvändare. I intervjun i Svenska Dagbladet utbrister Joakim Jardenberg uppprört: ”Jag blir arg och lite ledsen. Jag hade inte trott att Apple skulle göra en så dumhet. Jag tror att de bara inte tänkt sig för, de står oftast på barrikaderna för det goda.”

Det är ett uttalande som han får mycket kritik för i läsarnas kommentarer till intervjun där många menar att han är alltför aningslös i sin tilltro till Apple.

Men själv skriver han på sin blogg om hur ”rasande arg” han är på Apple, inte minst för att han riskerar att lämna ut de personer som han träffat och besökt i Egypten.

Att Apple spårade Iphone-ägarnas rörelser med en hemlig fil på detta sätt kom som en överraskning för de flesta. Men vilka fler står i kö att överraska oss? Kan vi lita på Google, Microsoft och Facebook? Vad kan vi till exempel förvänta oss att Facebook gör med alla uppgifter som vi lägger upp i våra statusuppdateringar? Eller de sökninga som vi gör i Google? Vad kommer att hända med dessa spår av våra liv om någon annan köper upp de företagen eller används av ”de goda” företagen på ett sätt som vi inte önskar oss?

Nu finns det möjlighet att själv testa hur den hemliga filen registraret mobilens position. Forskarna Pete Warden och Alasdair Allan har lagt ut applikationen Iphone Tracker som gör det möjligt att öppna den undangömda filen och själv studera den infomation som sparats i mobilen.

Att debatten om våra elektroniska spår får fortsätta är mycket angeläget.

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.