Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Bli vän med en robot

Skulle en robot kunna bli din vän? Hur nära kan du knyta vänskapsband och binda dig känslomässigt till en maskin? Jo, nog skulle det kunna gå an, svarar allt fler, enligt en amerikansk forskare. På 25 år har vårt förhållande till robotar förändrats så att vi allt tydligare knyter knyter känslor och vänskapsband till robotar i vår omgivning.

Detta skriver journalisten Anders Mildner om efter att ha tagit del av vad sociologen och psykologen Sherry Turkle presenterat i sin forskning. Turkle hävdar, enligt Mildner, att ”vi i allt högre grad börjar att betrakta tekniken som om den vore mänsklig”.

Här håller en förskjtuning på att ske, hävdar Turkle. Samtidigt som vi börjar betralkta robotar som allt mer mänsklig och som möjliga vänner, förändras vår syn på medmänniskor som vänner, inte minst genom Facebook där vi kan samla på vänner i hög. Fast begreppet ”vänner” är då ett annat, ibland mer ytligt, än vad vi traditionellt menat som vänner.

Anders Mildner skriver: ”Vi börjar att leta efter det mänskliga i robotar, men betraktar samtidigt i allt högre utsträckning människor som objekt. Vi samlar på dom genom Facebook. Vi kommunicerar med dom via textmeddelanden, men vi drar oss för att möta dom öga mot öga.”

Den tekniska utvecklingen kan ha sitt pris, påpekar Anders Mildner.
Läs hela hans artikel på OBS-sajten.

Själv skrev jag i ett tidigare blogginlägg om roboten som bowlar. Skulle det kunna vara en vän i bowlinghallen att knyta an till?

Så här skrev jag om detta: Schackspelare har fått svår konkurrens av datorer som erbjuder tufft motstånd i människa-maskin tävlingar. Nu kommer robot-bowlaren som slår strike efter strike och kan slå ut snart sagt vilken mänsklig bowlingspelare som helst.

För några år sedan läste vi boken Bowling alone om den ensamme bowlaren. Det var en mycket intressant bok som tog upp fenomenet att att folk börjat bowla ensamma, utan sällskap. Det sågs som ett tecken på att ensamhet breder ut sig i samhället.

Nu kommer nästa steg då inte ens den ensamme bowlaren behöver dyka upp i bowlinghallen. Det räcker med att två robotar möts för att roa sig en stund. Problemet är väl bara att det alltid kommer att bli oavjort i alla matcher eftersom bowling-roboten nästan aldrig missar ett slag, rapporterar cnet news.

Se roboten som spelar bowling

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.