Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Personalinfo blir digital

Nu flyttar Umeå kommuns personaltidning Insidan som följt med lönebeskedets kuvert över till webben. Frågan är om kommunes anställda följer med för att ta del av informationen.

Umeå kommun ska inte längre skicka ut lönebesked i pappersformat till sina anställda. I fortsättningen kommer lönebeskeden att ligga på nätet och därmed försvinner även möjligheten att skicka ut ”Insidan” som kommunens personalinformation kallas. Insidan i pappersformat har varit uppskattad, enligt enkätundersökningar, och nu hoppas ansvariga att kommunens medarbetare ska ta del av informationen när den lbir digital

‐ Den ska förhoppningsvis också bli ett forum där vi alla som jobbar i kommunen kan dela erfarenheter med varandra, säger Marit Andersson, kommunens informationschef i den sista pappersutgåvan av Insidan.

Men det blir en tuff match att få de anställda att följa med till nätet för att läsa Insidan. Under valborgshelgen träffade jag ett flertal kommunanställda  och slogs av deras berättelser om hur främmande de trots allt är inför nätet. Ja, de har mail. Ja, de har internetbanken. Ja, flera har också Facebook. Men trots det så berättar de om sitt motstånd till att gå in på nätet. De gör det när de måste, men väljer helst att slippa.

Mitt i den tid då allt fler av oss enkelt deklarerar över internet och betalar parkeringen med sms så finns det fortfarande ett stort antal som helst inte sitter vid datorn. Här har nu Umeå kommun en utmaning när man vill att medarbetarna ska följa med över till den digitala informationen som man lägger ut på nätet.

Insidan fick 2010 en nominering till Svenska publischingprister för bästa personaltidning i offentlig sektor. Det är alltå en uppskattad produkt som nu försvinner från köksborden i pappersform. Frågan är om man klarar av att få med sig läsarna också till nätupplagan.
 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.