Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Var kan jag kissa?

Tänk dig att du är ute och går i en storstad på semester och blir lite kissnödig. Svårt att veta vart du ska gå? Lugn. I framtiden kan du förhoppningsvis ställa frågan rätt ut i luften "Var är närmaste offentliga toalett?" och få ett svar i ditt öra som guidar dig rätt.

Aldrig mer vilse i en storstad. Aldrig mer konstiga papperskartor som man försöker veckla ut i blåsten. Nu vill forskare vid Umeå universitet ta fram en digital röststyrd navigation som kan hjälpa dig när du strosar runt bland sevärdheter och i gatuliv på semesterorten.

Guiden som forskarna vill ta fram kallas Spacebook och kan bli en bärbar liten tingest som du kommunicerar med via din röst. Kraven är att den ska vara behändig att ta med sig eftersom du inte ska behöva hålla den i handen eller titta på den för att kunna använda den.

Men utmaningarna är stora för forskarna. De har som mål att skapa en tjänst som förstår vad du säger när du undrar vilken väg du ska ta och därefter svara dig och ge dig anvisningar om hur du hittar dit.

Klarar forskarna detta så kommer åtminstone mina resor att bli mycket mer innehållsrika. Tänk att stå i ett gathörn i New York och fråga ”Nu skulle det vara gott med sushi. Var är närmaste sushi-restaurang?” och i örat få en anvisning om hur jag ska gå dit.

Eller stå framför en kyrka och fråga ”Vad heter den här kyrkan?” och få svar att det är Peterskyrkan (nåja, det hade jag kanske kunnat räkna ut själv). Fast min förhoppning är att jag också skulle kunna fråga ”När byggdes den?” och få en genomgång av dess historia.

Men framför allt. Tänk att kunna fråga rakt ut i luften (eller in i en mikrofon, hur forskarna ska lösa det  vet jag inte): ”Nu är jag kissnödig. Var är närmaste offentliga toalett?”

Här kan du läsa mer om vad forskarna tänker göra.
 

Etiketter:

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.