Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Kvinnor som gillar läsplattor

Läsplattor och pekdatorer kan kanske innebära en ny brygga in mot teknik för kvinnor. När en studiedag kring dessa tekniska prylar anordnades i Umeå var närmare 80 procent av deltagarna kvinnor och bitvis rådde stor trängsel kring borden med de digitala läsverktygen när många ville testa och pröva deras funktioner. Läs om dagen på InfoTech Umeå.

Bland studenterna på IT- och datorutbildningar vid våra universitet är andelen kvinnor ofta mycket låg. Detta är ett bekymmer för utbildningsanordnarna som inget hellre vill än att få mer jämvikt mellan könen. Samma gäller för IT-företagen. Häromdagen mötte jag en av cheferna på ett IT-företag som rakt upp och ner hävdade att om en kvinna utexamineras från en datorutbildning inom deras bransch så blir honom omedelbart anställd. Företagen vill, precis som utbildningarna, få in fler kvinnor i gruppen.

För något tag sedan kunde vi läsa i media om att 95 procent av iPad-användare är män. Siffran slogs upp mycket stort, men vid en närmare granskning framkom att enkäten som gjorts av studenter vid KTH framför allt hade besvarats på sajter där män är i majoritet. Vilket ledde till de uppseendeväckande resultatet.

Skulle samma undersökning göras bland deltagarna på den studiedag som anordnades i Umeå skulle andelen kvinnor som prövar sig fram med iPads och läsplattor bli mycket större. För kanske är det så att läsplattor, surfplattor, pekdatorer och iPads tvärtom kan innebära att fler kvinnor blir intresserade av ny teknik? Omkring 80 av de 100 deltagarna från skolor och bibliotek var alltså kvinnor. Nu var det kanske inte för ett nyvunnet tekniskt intresse man samlats utan mer beroende på att de som kom var genuint intresserade av förstå vilken riktning läsandet tar i framtiden. Och när de ser att dessa nya verktyg kommer att ha betydelse för läsningen vill man vara med och förstå verktygen också. 

E-boken stod under denna dag i centrum när läsplattorna och pekdatorerna undersöktes och testades. E-boken blev en brygga in till att vilja förstå mer hur tekniken fungerar och vad den kommer att göra med läsandet.

Frågan är om intresset kommer att stanna vid funktionerna och vad de nya verktygen ger för upplevelser. Kanske väcks inte intresset lika starkt för att gå in i tekniken för att förstå utvecklandet av de applikationer som används i de nya läsplattorna och hur dessa appar kan byggas.

En from förhoppning är dock att detta skulle kunna ske. För det är självfallet inte bra att nära 100 procent av apputvecklarna är män. Vi behöver fler kvinnor in i detta nya yrke. För med fler kvinnor som utvecklare får vi in fler perspektiv på hur en app kan se ut och vad den ska vara bra för.
 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.