Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Stopp för svarta pengar

Om några år, då kontanter ersatts av betalning över internet och mobil, kan det bli svårt att betala svart för arbeten. Räcket på verandan behöver fixas, bilen ska lagas, håret ska klippas och de som serverar på bröllopet vill ha en femhundring. I ett kontantlöst samhälle kan det bli svårt att betala svart för sådana arbeten.

För det verkar som att mynt och sedlar är på väg att fasas ut. Ett tecken på detta är när Swedbanks kontor på Teg i Umeå meddelar att man inte längre vill ta emot några pengar. I ett informationsbrev som skickats ut denna vecka skriver man ”Det innebär att du inte längre kan sätta in eller ta ut dina sedlar och mynt hos oss på Tegskontoret”.

Banken vill alltså inte längre ha dina sedlar och mynt, och man motiverar det med att man därmed kan erbjuda ökad säkerhet, ”både för dig som kund och för oss som personal”.

Steg för steg går vi mot ett kontantlöst samhälle. Sedlar och mynt kommer framöver att bli allt mer ovanligt att använda när betalningarna läggs över på kort och mobilen. Redan idag betalar många med kort, också för mindre inköp. Några har också gått över till mobilen för att betala för bussbiljetten och bilparkeringen. På samma sätt kan sms användas i välgörenhet, som när du skickar ett sms i samband med ett tv-program där man samlar in till välgörenhet. Och i många kyrkor ser vi hur man installerar kollektomater där gudstjänstbesökarna kan dra sitt bankkort för att skänka pengar.

Vi är på väg mot ett kontantlöst samhälle och förmodligen kommer vi att en dag i framtiden inte längre kunna använda sedlar och mynt. Det sker inte imorgon och förmodligen inte på den här sidan av 2020. Men om 15 år, om 20 år, ja, med största sannolikhet inom 50 år så finns inte längre sedlar och mynt som betalningsmedel. Då är det betalning över nätet som gäller, också om du ska köpa en blomma eller en korv på torget.

Det kommer också att påverka den svarta handeln. För om du måste betala för allt via kort och mobil kommer också allt att kunna registreras. Det som idag kan ske i skymundan med kontanter kommer i ett kontantlöst samhälle att bli registrerat som transaktioner via mobilen eller på kortkontot.

Det kommer inte bara att påverka vardagens små svartarbeten. Det kommer i än högre grad att påverka den stora brottsligheten kring droger, prostitution och trafficking. Om denna brottslighet inte kan använda sig av kontanter och inte kan gå in på banken för att tvätta svarta pengar vita så blir det svårare för de som ägnar sig åt detta att klara av sin brottslighet.

Förmodligen hittar man då andra vägar för att finansiera sina brottsliga verksamhet. Men det kan då blir lättare att spåra för myndigheter om den brottsliga verksamhetens ekonomi blir digital.

Hur blir det då med vardagens så svarta överenskommelser? Kommer vi också här att få se nya betalningsvägar för att kunna betala snöskottningen av uppfarten utan att myndigheterna ser vad som sker? Ja, förmodligen, men hur vet vi inte idag.

Däremot vet vi att vi är på väg mot ett samhälle där sedlar och mynt inte längre kommer att finnas kvar som betalningsmedel.
 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.