Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Kommunalrådet som cyklar på Twitter

Mikrobloggen Twitter har blivit en levande kanal för många att berätta om vad som händer i Umeå. De twitterinlägg som rullar förbi i ett aldrig sinande flöde ger en bild av händelser och tankar om Umeå som är värdefullt för att förstå vår nutid men också värdefullt för de som kommer efter oss. För tänk om vi hade kunnat spana in i 1910-talets Umeå via ett Twitterflöde? Det hade kunnat ge oss en mycket större förståelse om vardagslivet för den tidens människor.

Men vem dokumenterar och sparar dessa små vardagsanteckningar på Twitter som skrivs idag om det som händer i kommunen? Tyvärr ingen och den dag som Twitter går i konkurs och läggs ner kommer förmodligen all denna information att bli omöjlig att återskapa.

Men Twitter, hallå? Det är väl bara tarvligheter och meningslösa inlägg från folk som har extremt behov av att exponera sig själva och sina åsikter?

Nja, inte alls. Visst är utrymmet begränsat till korta meddelanden som helst inte ska vara längre än 140 tecken, och visst handlar Twitterinläggen ofta om den egna enkla lilla vardagen, men utifrån dessa förutsättningsar så ger Twitter en bild av det liv som levs i och kring Umeå idag. Det är en inblick i Umeå som förtjänar att studeras och bevaras för att vi ska förstå oss själva lite bättre och för att kommande generationer ska få en ytterligare pusselbit till förståelsen av det vardagsliv vi lever här och nu.

Strömmen av inlägg kan synas vara oöverskådligt men det finns sökfunktioner och letar man på Umeå kan man filtrera fram de inlägg som nämner staden. Så bland tweetsen (somTwitterinläggen kallas) om Umeå ryms allt från tips om konserter och kulturarrangemang till inlägg i lokala debatter som om K-märkta historiska byggnader ska få rivas eller inte. Och så mitt i alltihop ett twittrande kommunalråd som cyklar till jobbet.

Små enkla noteringar om vardagslivet syns i flödet som när ett av Umeås kommunalråd under signaturen ”andersagren” morgonglatt twittrar om sin väg till jobbet med orden ”har just cyklat genom ett vackert Umeå. Solen skiner och det är redan full fart på umeborna. Nu på stadshuset redo för dagens möten”.

Och senaste dagarnas värme i Umeå färgar också av sig på Twitter när signaturen ”OlaJanhall” skriver: ”Sjukt overkligt 17 grader varmt kl. 21:19 i lilla Umeå. Om inte nationellt rekord så tusan är det lokalt.”

Men inlägg i den politiska debatten är också vanligt. Det senaste dygnet har många Twitteranvändare skickat vidare (retweetat, som det heter på Twitterspråk)  ett inlägg som först skrevs av Sveriges Radio under signaturen SR_P1morgon: ”Riva eller inte riva – det är frågan?: I Umeå pågår det just nu en livlig rivningsdebatt. Ska k-märkta hus rivas..”, följt av en länk till radioinslaget.

Signaturen ”Tilljan” tycker till med ett inlägg om stadens energihantering ”Hur kan Boden ta knappt hälften så mycket betalt för att ta emot bioavfall gentemot Umeå? Vad gör de för fel i Ume?”,  medan ”eriknorbergh” tipsar om hur Umeå marknadsför sitt varumärke: ”Umeå har bytt från Norrlands huvudstad till "Umeå vill mer". Apropå kommunslogans”.

Bland de som twittrar om Umeå lyfter också flera fram musiklivet. ”TheRealestDavid” skriver: ”det som känns freshast musikmässigt i Sverige just nu kommer från…umeå. otippat men så är det.” medan ”carlssonism” frågar ”LordAlmgren”: ”Öj! när är du utomlands? ser invasionen spelar typ i slutet av maj i umeå!”

Och så har kommunalrådet kommit fram till sitt jobb och ”andersagren” skriver: ”Viktigt fortsätta utbyggnaden av Umeå Airport” varefter han länkar till ett blogginlägg han skrivit om betydelsen av stadens flygplats.

Så speglar Twitterinläggen en stad där människor uppskattar det varma vädret, cyklar, spelar musik, har åsikter och tycker till. Ett flöde av tankar som förtjänar att lyftas fram och sparas till kommande generationer.
 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.