Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Blöjan skickar sms när barnet kissat

Nästa steg blir att blöjan skickar ett sms till förälldrarna när det lilla barnet kissat på sig. Och om barnet är på förskolan så går sms:et till personalen som genast kan ta upp  barnet för att sätta på en ny torr blöja.

När Ericsson lanserar sin vision om att över 50 miljarder produkter ska vara digitalt uppkopplade år 2020 kan vi börja spekulera i vilka produkter som vi gärna vill se kopplade till internet.

Mitt tips är att uppkopplade blöjor blir en framgång. Det kan kanske verka onödigt, eftersom barnet har en förmåga att ropa på hjälp när blöjan blivit blöt och är det nummer två så brukar om inte annat lukten avslöja vad som hänt. Trots det kommer den uppkopplade blöjan att bli en framgång bland föräldrar utifrån argumentet att man ju ändå vill det bästa för sina barn. Säkert kommer många också att hävda att det är ju så bra på natten att få veta om barnet kissat på sig. Och till förskolan kommer föräldrarna att hävda att man vill göra det säkert så att inte personalen missar ett blöjbyte i tid.

Uppkopplade blöjor kan också bli en standard inom demensvården bland gamla som inte kan säga till om det läckt kiss. De anhöriga kommer att kräva att sådana blöjor används så att personalen ska kunna upptäcka vad som hänt genom ett sms.

Kanske blir det så att Ericssons vision om 50 miljarder uppkopplade prylar kommer att slås med råge. De inbyggda små elektroniksystemen och sensorerna som exempelvis kan känna av fukt, temperatur, rörelse, ljus, värme och andra tillstånd kommer att bli oerhört vanliga och vi har nog ännu inte alls förstått vidden av den revolution vi är på väg mot.

Som privatpersoner kommer vi att få se en mängd uppkopplade prylar i vår vardag. Här är några möjliga scenarior.

Bilen som krockar larmar automatiskt 112 med besked om hur många som är bältade i fordonet och var olyckan skett. Kanske får vi se en lag som tvingar biltillverkarna att sätta in ett sådant uppkopplat system.

Diskmaskinen skickar ut meddelande om läckage av vatten. Kanske kommer försäkringsbolagen att kräva det som standard för att man ska få teckna hemförsäkring.

Tvättmaskinen i hyreshusets tvättstuga skickar ett sms när tvätten är färdig som påminnelse till den som tvättat. Fastighetsägare kan föra in det i sin marknadsföring när man ska locka hyresgäster.

Krukväxterna säger till när de vill ha mer vatten. Med fuktmätare i blomjorden kan varje krukväxt ställas in för just sitt unika behov av vatten. Det innebär att pelargonian skickar sms oftare än vad kaktusen kommer att göra. Det blir en oundgänglig present till barnen som flyttar hemifrån till sitt eget första boende.

Med tanke på hur många blöjor det finns, hur många bilar, diskmaskiner, tvättmaskiner, krukväxter och alla andra möjliga prylar så kan det faktiskt bli så att 50 miljarder inte räcker när vi år 2020 börjar räkna antalet uppkopplade prylar som kommer att förändra vårt vardagsliv.
 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.