Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Älgjakten i en läsplatta

Höstens älgjakt i Västerbotten kan bli spännande att få följa via en läsplatta. Läsplattor, surfplattor, Ipads där man sveper med fingret över skärmen för att ta del av innehållet är på väg att förändra dagspressens nyhetsförmedling. Med Västerbottens Kuriren och Västerbottens Folkblad i en sådan läsplatta skulle de lokala nyheterna kunna få mer på djupet information och förståelse för hur exempelvis älgjakten går till.

För den som vill följa älgjakten i Västerbotten kan en läsplatta ge helt nya möjligheter till förståelse av hur jakten går till. Intervjuer i text, stillbilder och filmat rörligt material gör sig mycket bra på läsplattan och skulle naturligtvis vara en central del av nyhetsrapporteringen.

Förutom utsända journalister skulle jägarnas egna filmer kunna läggas upp här. Med nya positioneringstjänster blir det lätt att följa var i skogen de olika jägarna sitter och kurar och med realtidsuppdatering från hundarnas GPS-sändare kan den pågående jakten följas i direktsändning för den som vill. För den intresserade kan det bli minst lika spännande som en schlagerfestivaltävling eller en VM-hockeyfinal.
 
Med interaktiva kartor skulle man kunna följa var älgen så småningom har skjutits, zooma in på kartan för att se terrängen där fyrhjulingen dragit fram älgkroppen, byta till satellitbild för att se terrängen ur ett annat perspektiv, klicka på väderkartan för att se om dimman legat på eller om det varit klar sol, eller hoppa över till en historisk kartbild som visar tidigare års fällning av älgar på samma plats. Just det skulle kunna ge en intressant inblick i om älgen alltid kommer från samma håll på just den platsen.

Annat material på läsplattan är självfallet kopplingar till interaktiva styckningscheman över en älgkropp och recept på allt från älgbiff till älgsoppa med klimp.

En interaktiv del där användarna av läsplattan kan kommentera och själva bidra med jakthistorier är så klart också intressant.

Eftersom det rör sig om kommersiell dagspress finns även stora möjligheter till förmedling av annonser från klädbutiker, utrustning till vapen och annan utrustning, erbjudanden från mataffärer och allt vad man på denna front kan hitta på. 

Nedan kan du se hur dagstidningen The Telegraph lanserar sig som läsplatta.

Inspiration till hur älgjakten kan få nya vinklar och inspiration till de närmaste årens förändrade nyhetsförmedling kan komma från den just nu pågående INMAs världskonferens i New York, 15 – 17 maj, där ansvariga från dagstidningar och mediehus från närmare 50 länder samlas för att ta del av de senaste trenderna och tekniska lösningarna för dagspress. Fokus under konferensen ligger bland annat på läsplattornas förändring av nyhetsförmedling.

Sverige och inte minst Västerbottens Kuriren AB är väl representerat på denna världskonferens där man i övrigt möter delegater från USA, Canada, Storbritannien, Mexico, Sydkorea, Brasilien, Australien, Sydafrika, Ryssland och en mängd andra länder. Det är ett tecken på att Västerbotten är ett län i framkant av IT-utvecklingen och lovar gott för länet eftersom närvaron på konferensen förhoppningsvis kan ge ett direkt inflöde av idéer till hur Västerbottens Kuriren och Västerbottens Folkblad kommer att möta den digitala tidsåldern framöver.

Just älgjakten i Västerbotten är nu kanske inte ämnet för dagen på INMAs världskonferens i New York. Men det som avhandlas under föreläsningar, i workshops och under mingel på kvällarna kan förhoppningsvis ge effekt på den lokala nyhetsförmedlingen också här i Västerbotten. För i och med att Västerbottens Kuriren AB är så väl representerat på plats kan vi förvänta oss att länet kommer att ligga i framkant kring nyhetsförmedling under de närmaste åren.

Med tanke på att det i Umeå och Skellefteå just nu växer fram ett stort antal IT-företag som satsar på app-utveckling till läsplattor och smarta telefoner samtidigt som Umeå universitet håller mycket välfyllda program och kurser kring programmering och design av gränsnitt för nya medier så är det väl upplagt för en spännande framtid, inte bara för den som vill ta del av älgjakten utan även för den som vill ta del av all övrig nyhetsförmedling i Västerbotten.
 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.