Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Ladda ner motorljud till elbilen

I framtiden kommer vi kanske att köra omkring med tysta elbilar som inte ger ifrån sig något som helst motorbuller. Skönt och fridfullt, tänker du, men det finns de som varnar för riskerna med alltför tysta bilar.

Synskadade, cyklister och barn kanske kommer att få svårare att upptäcka bilarna i tid om de inte ger ifrån sig något motorljud? För med ett brummande motorljud kan man ofta avgöra om bilen accelerar eller bromsar in, om den närmar sig eller är på väg bort.

NewScientist uppmärksammade frågan redan sommaren 2008 med ett reportage om elbilar med högtalare monterade i hjulhusen för att bilen ska låta mer och därigenom varna andra trafikanter.

Nu i maj 2011 skakar BBC liv i frågan igen, också de med ett reportage om de tysta elbilarna som kanske måste utrusts med högtalare. Se inslaget här.

Läs mer här på BBC om tysta elbilar.

BBC ställer till och med frågan om vi kommer att få lagar som ställer krav på att bilen ska låta med ett visst antal decibel i stadstrafik.

Men om en en elbil ska låta vilket ljud vill du då ha på din? De förslag som diskuteras i NewScientist och BBC verkar främst rikta in sig på ljud som liknar traditionella bilar med bensin- eller dieselmotor.

Men när människor idag vant sig vid att kunna ladda hem ringsignaler till sina mobiler och göra dem lite mer personliga kanske vi i framtiden också vill ha möjlighet att ladda hem olika former av personaliserat ljud till våra elbilar. Vilken affärsmarknad som skulle kunna uppstå kring detta kan man bara fantisera om.

Så en sång av din favoritartist, en kvittrande fågel eller ett smittande barnaskratt kanske kan bli signalen som just din bil ger ifrån sig för att väcka andra trafikanters uppmärksamhet. 

Nedan kan du se inslaget som NewScientist gjort om tysta elbilar.
 

Etiketter:

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.