Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Se tv i Umeåtaxi

Nu kan du se tv i taxin. Åtminstone om du hamnar i rätt taxi i Umeå där ett par bilar monterat in en tv i instrumentpanelen.

"Det är mycket uppskattat inte minst på fredag- och lördagkvällar", säger taxichauffören och sätter på en dvd med Bon Jovi.

Fast nu det är tidig morgon och jag ska iväg med första morgonflyget från Umeå Airport så kanske det hade passat bättre med lite morgonnyheter. Men Bon Jovi rockar fett också klockan sex en tidig majmorgon så det är helt ok.

Själva tekniken att kunna se tv överallt har vi haft i flera år. Via exempelvis SVT Play kan du följa nyhetssändningar och direktsänd sport i din dator och du kan se mängder av tv-serier, dokumentärer och andra program när du själv vill.

Ännu enklare att se tv var som helst blir det i de nya smarta telefonerna eller med en Ipad. Jag har till exempel skrivit tidigare på denna blogg om min nya morgonvana att se BBC News varje morgon när jag rumsterar om på toaletten. Ipad:en är enkel att ta med sig in på toa och med husets trådlösa nätverk har jag full tillgång till internet, också på toa, och kan därför följa direktsändningar från London och andra metropoler.

När nu tv även kommer in taxibilen jag åker med inser jag ännu lite mer att vårt tv-tittande står inför stora förändringar. Inte minst beror det på att prylarna blir allt billigare.

”Jag ville ha det här för flera år sedan, men då kostade det 50 000 kronor”, berättar taxichauffören för mig. Nu stannade paketet på dryga 10 000, allt klappat och klart.

10 000 är absolut för mycket för de flesta vanliga privatbilister så priset måste nog ner ännu mer för att det ska bli mer vanligt. Men i framtiden kanske tekniken blir så självklar och billig att bilen du köper redan har en tv inmonterad som standard.

När all denna teknik kryper in i miljöer där de tidigare inte funnits uppstår självfallet nya frågor. Tv i bilen väcker frågor om trafiksäkerhet. Om vi inte ska få sms:a i bilen, ska vi då få se tv när vi kör omkring, blir en fråga för lagstiftarna att diskutera. 

Och hur är det med tv på toa om morgonen? Kommer resten av familjen att skrika i högan sky när någon fastnat för länge på muggen framför Simspons, Fråga doktorn eller vad man nu har för favoritprogram? Upplagt för teknikvanediskussion i familjerådet!
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.