Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Glöm plånboken. Mobilen fixar din betalning.

Nu kommer plånboken i mobilen till England. Enkelt håller du bara upp mobilen mot kassaapparaten som läser av att det är din mobil och direkt drar pengar från ditt bankkonto.

Snart är det väl vardagsmat i Sverige också. Mynt och sedlar går bort. Kontokort likaså. Nu är det mobilen som blir din nya plånbok när du strävar ut ur matbutiken med överfull vagn. Och det nya är att det är något annat än sms-betalning det handlar om.

Se nedan hur det går till:

Det är de senaste årens framsteg inom NFC-teknik som gör det nya betalsystemet möjligt. NFC står för Near Field Communication vilket är en teknik för att skicka signaler på korta avstånd, exempelvis mellan din mobil och kassaapparaten. Du måste alltså hålla mobilen nära mottagaren i kassan för att det ska fungera.

Hur gör vi då med de små barnen när de ska springa på kiosken för att köpa lördagsgodis? Måste de ha med sig storasyster som har fått en egen mobil och som kan betala för dem? Eller blir det så att  de kommer att få en småbarnsmobil som innehåller några få funktioner där betala lördagsgodis är en? Och ”ringa hem” en annan. Och positionering en tredje. (Positionering gör att mamman och pappan via internet i realtidsuppdatering på en karta kan följa exakt var barnets mobil är. Och där mobilen är, där är förhoppningsvis också lilla barnet. Aldrig mer vilsna och bortsprungna barn, med andra ord.)

Förespråkarna för mobla plånböcker menar att nu kommer vi alla att kunna ha totalkoll på våra utgifter eftersom allt du handlar kommer att kunna visas på mobilens skärm i olika listor.
Hur mycket frukt har du köpt? Syns på skärmen.
Vad har du lagt ut på kläder? Kolla klädinköpslistan på skärmen.

Men också andra funktioner kommer att bli tillgängliga. Som när du står på Systembolaget och inte kan erinra dig vad det där vinet hette som du köpte när åt lammstek förra hösten. Inga problem. Scrolla tillbaka i listorna över inköp på Systembolaget till rätt datum så hittar du vinets namn och dess pris.

Här blir det intressant att se vilka företagsidéer som kommer att spira kring denna teknik. Kommer någon att starta en tjänst som liknar Viktväktarna fast då med namnet MoneyWatchers eller Pengavakten? Handla smart ekonomiskt så får du extra poäng, eller något sådant.

Vilka företagsidéer som kommer att blomma kring den nya tekniken återstår att se, men helt klart är att det finns utrymme för goda idéer redan nu att börja utforma.
 
Testet i England som nu ska införas har initierats av teleoperatören Orange och kortleverantören Barclaycard som tillsammans med några butikskedjor, bl a MacDonalds, ska testa hur villiga britterna är på att gå över till ett nytt betalsystem. Fortfarande är det ett begränsat test med enbart vissa affärer och man behöver en särskild Samsung-telefon, men ändå, färdriktningen pekas ut mot en framtid då mobilen också blir din plånbok.

Fler trängs i porten för att pröva NFC-tekniken. Nu rapporteras att också Google prövar marknaden för mobila plånböcker. Men det är ännu enbart deras telefon Nexus S som klarar tekniken. Däremot verkar Apple än så länge stå utanför några större offentliga försök. Deras nästa Iphone 5 rapporteras inte stödja tekniken.

Allt är alltså  på testplanet ännu och det kommer att ta ett bra tag innan tekniken blivit allmänt spridd. Men helt klart är att vi går mot ett nytt sätt att betala i affären. Och därmed öppnar sig nya möjligheter för ljusa företagsidéer.
 

Etiketter: ,

En kommentar

  1. Jessica

    Vad är det för teknik som används i kommande ”iZettle”?
    Den vänder sig bara till iPhone-användare.
    Hoppas att den släpps i Juni som utlovat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.