Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

E-böcker slår ut pappersböcker

Du får tio ljudböcker om du köper en ny smart mobiltelefon. Erbjudandet kommer från Telenor, en av våra största mobiloperatörer som just nu pumpar ut en kampanj över landet. Du får alltså inte en kupong att ta med dig till närmaste bokhandel för att hämta ut tio pappersböcker. De tio böckerna ska istället rymmas i den digitala bokhyllan i din smarta telefon.

Valet du står inför när du ska handla ny mobil påverkar långt mer än bara vilken telefonmodell du ska välja. Det har inte bara att göra med våra känslor inför att vika hundöron på boksidor eller känna pappersytan mot handen. Våra val som leder till förändrat bok- och tidningsläsande har också stor inverkan på hela kedjor av affärsmodeller och traditionella industrigrenar.

Men åter till erbjudandet om de där tio ljudböckerna. I en instruktionsfilm från kampanjen visas hur du öppnar virtuella böcker och tidskrifter från din bokhylla i telefonen. ”Här kan du enkelt prenumerare på det som du är intresserad av och läsa direkt i appen”, förklarar säljaren i filmen.


Video från telenor som visar hur du använder din digitala bokhylla i mobilen.

Kampanjen lanseras dagarna efter att e-handelsföretaget Amazon meddelat att de i USA nu under våren säljer fler e-böcker än pocketböcker och inbundna böcker tillsammans. Övriga länder följer med i utvecklingen mot e-boken och Amazon rapporterar att i England har antalet nedladdade e-böcker gått om deras försäljning av inbundna böcker.

Debatten mellan traditionella bokälskare och nya teknikkramare är igång och på The Guardians webb väller heta känslor fram kring uppgiften om att e-boken går om pappersboken i Amazons försäljning.

Signaturen bluenose2403 klagar: ”Det här är sorgligt. Jag menar att ingen läsupplevelse kan slå känslan av att hålla en fysisk bok i sin hand.” Bluenose2403 fortsätter med en ingående kärleksförklaring till att få vända riktiga sidor, att bryta upp ryggen på en bok för första gången, att få gå på upptäcksfärd i en riktig bokhylla där man samlat på sig en mängd titlar, att ströva omkring hos bokhandlaren eller i biblioteket, få en första upplevelse av boken genom baksidestexten och att få byta några korta ord med andra bokälskare som du stöter på mellan bokhyllorna.

Andra varnar för tekniklösningar med e-boken som kan ge utgivaren alltför stor makt över texten. Signaturen monnie hävdar att Amazon när som helst kan gå in i läsplattan Kindle och radera bort e-böcker som laddats ner ”Frågan om du äger en e-bok eller inte är mycket mer viktig än vad folk tror: du har ingen som helst rätt till en e-bok, den är inte din… och det enda du lagligt kan göra med e-boken är det som Amazon tillåter dig att göra”. Monnier varnar ockå för att det kan vara svårt att låna en e-bok vidare till någon annan, att kopiera den eller spara den i något annat format.

Men JamesWMoar gillar e-boken och menar ”E-bok eller papper, orden är ändå desamma, och för mig är det det viktigaste”. Fördelen med att kunna lagra hur stort bibliotek som helst överväger också, menar signaturen.

Andra pekar på lättheten att alltid ha med sig e-boken, att det finns ett enormt utbud som är svårt att finna hos den lokala bokhandlaren och att man slipper dåligt tryckta utgåvor som gulnar i papperet och faller sönder.

Signaturen GrCI menar lite raljerande att teknikfientlighet inte leder till något gott. Om människan inte skulle kunna tänka sig förändringar så skulle vi varit kvar på stenåldern: ”Allt har gått utför sedan vi övergav stentavlorna. Inget slår känslan av nyskrivna runor på en kall bit sten”.

Men e-bokens införande slår inte bara mot bokläsarnas vanor. En lång räcka av affärsmodeller förändras och etablerade industrier tvingas tänka om. I Sverige har vi ännu inte fått samma omfattning på e-boksförsäljningen som i USA men vi ser hur antalet bokaffärer i Sverige minskar och branshorganisationen Svensk bokhandel rapporterar att allt fler handlar varor via smarta mobiler och att böcker då ligger tvåa bland produkter man köper.

Detta gör det allt tuffare för bokhandeln där 16 procent av landets bokhandlare nu utnyttjar sina checkkrediter till bristningsgränsen för att klara sina utgifter, enligt Svensk Bokhandel. ”För flera är det långsiktigt ohållbart, och några är nära konkurs”, skriver man.

”Det ser väldigt bekymmersamt ut” och ”det kommer att bli ännu värre” är uttalanden från branschfolk som citeras i artikeln Boklådor anstränger checkkrediten maximalt.
 
Inom den del av pappersindustrin som svarar för tidnings- och bokpapper har man under senaste åren sett en minskad efterfrågan vilket lett till varsel och även nedläggning av tidningspappersbruk, Stora Enso lägger ner tidningspappersbruk

Så valet när vi konsumenter nu står inför att skaffa ny mobiltelefon har inte bar att göra med våra känslor inför att vika hundöron på boksidor eller känna pappersytan mot handen. Våra val till förändrat bok- och tidningsläsande har också stor inverkan på hela kedjor av affärsmodeller och traditionella industrigrenar.
 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.