Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Facebook vill in i skolan och slopa sin åldersgräns på 13 år

Mark Zuckerberg, grundare av Facebook, vill att Facebook ska kunna användas som ett verktyg i skolan för barns utbildning och lärande. Men då måste den amerikanska lag som inte tillåter barn under 13 år att skaffa Facebook-konto skrivas om, menar han, och det är en fight som han säger sig vara villig att ta.

Det var vid ett tal helt nyligen om innovationer i skolan som Mark Zuckerberg berättade att Facebook vill bli en lärplattform och undervisningsresurs för skolan.

”Min filosofi är att utbildning måste starta vid en mycket mycket låg ålder”, sade han enligt Los Angeles Times, och eftersom han ser en framtid där Facebook ska finnas med i barns lärande måste åldersgränsen tas bort, men, enligt Zuckerberg, på ett säkert sätt för barnen.

”Vi skulle i så fall sätta upp en mängd försäkringsåtgärder för att se till att de [de yngre barnen] är säkra”, menade Mark Zuckerberg. Hur sedan Facebooks lätplattform och undervisningsresurser skulle se ut berättade Zuckerberg inte i detalj, men uppenbarligen har Facebook-grundaren stora planer för att lyfta sajten in i skolan.

Det här är självfallet hett stoff för skolor runt om i världen. Redan idag finns det många lärare som på mer eller mindre informellt vis knyter vänskapsband till sina elever via Facebook och det finns också pedagoger som har förslag på hur man i ett direkt pedagogiskt sammanhang kan använda Facebook. Här är ett exempel.

Men Facebook som lätplattform medför att skolan litar till en plattform och resurser som man inte kan bestämma över själv. I dagsläget äger Facebook den information du lägger upp sajten. Det innebär att Facebook kommer att kunna handskas fritt med skolans material och skolans kommunikation. Och det är bara en invändning.

Helt klart är att debatten om skolan och Facebook kommer att kunna bli riktigt het under den närmaste tiden om Faceook fortsätter ta initiativ för att tillåta små barn komma in på sajten.

Men Facebook för barn sätter också press på föräldrarna. Redan förs det diskussioner bland föräldrar om hur man ska göra när barnen kommer och tjatar om att få skaffa ett konto. Bland föräldrar på nätforumet Familjeliv menar många att man då vill ha full insyn i vilka vänner barnen skaffar sig på Facebook och vad de skriver. Dessutom vill föräldrarna ha barnets lösenord till Facebook-kontot för att ha full tillgång till sidorna.

Så låter det på föräldrarforumet Familjeliv när ett antal föräldrar diskuterar hur de ska göra när deras barn under 13 år vill skaffa Facebook-konto.

Idag är det 13-årsgräns på Facebook, men enligt flera undersökningar så skaffar sig ändå många yngre barn ett Facebook-konto. Enligt EUKidsOnline har vart femte barn i England ett konto medan America’s Consumer Reports hävdar att 7,5 miljoner av Facebooks användare i hela världen är under 13.

På Familjeliv skriver en förälder: ”… han får sitt efterlängtade konto på två  villkor.
1. Jag använder min mailadress som kontoanvändare och jag ska ha tillgång till lösenordet. Försöker han ändra lösen hamnar det i min inkorg.
2. Inga vuxna på vänlistan, utom vi föräldrar.”

En annan skriver: ”Så jag bestämde mej för att ta ett snack med honom istället, och han vill ha kvar det om jag hade hans lösen så jag kunde ha koll på allt. Det accepterade han direkt. Jag sa också, att jag kommer att plocka bort såna som jag inte anser att han ska vara vänner med, och att han bara får lägga till kompisar som han känner irl. Han fick inte heller lägga ut några foton.”

Låt barnen vara på Facebook, tycker en tredje förälder. Det är tryggt och man kan ha ”totalkoll2 på vilka som är barnets vänner hävdar denna förälder som skaffat konto åt både nioåringen och åttaåringen. ”Jag vill mycket hellre att de hänger på Facebook än på andra sociala sajter, även de som är barnanpassade”, skriver förälderna.

När nu Mark Zuckerberg och Facebook själva börjar agera för att åldersgränsen på 13 år ska tas bort är det upplagt för intensiva diskussioner inte bara hemma vid köksborden utan även även på föräldramöten och i personalrummen på våra skolor.

Fortsättning på denna fråga följer, var så säker.
 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.