Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Miljonregn över skolor från företag

Det regnar miljoner över skolor i norra Sverige just nu. Och det är inga småpengar. Igår meddelade gruvbolaget LKAB att man skänker 75 miljoner till skolorna malmfälten. I förra veckan var det skogsmaskintillverkaren Komatsu Forest i Umeå som berättade att man ger 35 miljoner till Teknikcollege vid Dragonskolan och för några år sedan klev Krister Olsson från Balticgruppen fram och gav 100 miljoner till Umeå universitet.

– Vi vet att skolan är en faktor som väger tungt vid värderingen av livsmiljön. Attraktiva utbildningar är viktiga, inte minst när människor från andra delar av Sverige ska rekryteras till företaget, säger vd Lars-Eric Aaro i ett pressmeddelande.

I samband med att Komatsu Forest berättade om sin 35 miljoners gåva uttrycktes liknande tankar om det stora behov dessa företag har av kvalificerad arbetskraft.
 
‐ Komatsu Forest och andra företag kommer att få plus genom mer anställningsbara medarbetare. Vi vill också skapa största möjliga långsiktiga nytta för regionen och dess tillväxt, menade Jonas Jonsson, platschef på Komatsu Forest i Umeå i ett uttalande.

Samverkan mellan näringsliv och skola är oerhört viktigt om norra Sverige ska stå sig i konkurrens med företag från hela världen. Ett ökat teknikkunnande bland unga är en av de viktiga pusselbitarna för att näringslivet här uppe ska kunna hävda sig.

Därför är det roligt att se att inte bara företag vill satsa på utbildning. Från utblidningssidan närmare man sig också företagen. Forskare från universiteten i Luleå och Umeå ser stora möjligheter i att närma sig övriga samhället och skolan.

Teknikföretaget Algoryx i Umeå är ett av exemplen. Bildat av ledande fysikforskare och datavetare från Umeå universitet har företaget utvecklat ett fysikläromedel, Algodoo, som med avancerad simuleringsteknik kan hjälpa barn och unga att förstå friktion, moment, densitet och andra krafter och begrepp inom fysiken. Läs mer om Algoryx skolsatsning.

Att Algoryx gör sin satsning på ett roligt sätt, kan man ana om man går till Youtube och tittar på resultaten.

Den första filmen nedan från Youtube visar hur barn leker med Algodoo och hur denna lek blir till en del av undervisningen i klassrummet. ”Fysik är kul”, som någon uttryckte det som sett Algodoo.

Den andra filmen här nedan är ett exempel på hur leken kan övergår till avancerad exeperimentlusta hos äldre elever som testar Algodoo. Simuleringsverktyget från Umeåföretaget har sålts till över 60 länder vilket innebär att det idag sitter studenter och andra ungdomar runt hela världen och skapar de mest enastående tekniksimuleringar.

Just detta har kunnat ske tack vare ett fördjupat samarbete mellan företag, utbildning och forskning i norra Sverige. När nu också LKAB och Komatsu Forest vill bidra till denna samverkan är det läge för fortsatt ljus framtid i norra Sverige. Det innebär att regionen kommer att stå sig mycket kraftigare i en global konkurrens, inte minst genom att dessa företag kan få ännu bättre utbildade medarbetare i framtiden.

Första filmen nedan visar hur Algodoo fungerar i klassrum. Den andra filmen visar en mängd funktioner som finns i Algodoo. 

 Första filmen visar Algodoo i ett klassrum med barn.

 

Den andra filmen visar funktioner som finns i fysikläromedlet Algodoo.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.