Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Pekplatta tack, om femåringen får välja

Pekplatta, ja tack, om femåringen själv får bestämma. Femåringarna som fått pröva i förskolan älskar de nya pekplattorna och när de vuxit upp kommer touchskärmar att finnas överallt. Men svenska företags it-chefer är fortfarande mer tveksamma. Så verkar läget vara just nu ett år efter att Apple släppte sin Ipad med touchskärm. 

Knappt ett år sedan de nya pekplattorna lanserades på bredare front i Sverige söker Ipad och pekplattor fortfarande sin funktion i Sverige. Inom utbildning och mediebranschen finns många som vurmar för de nya plattorna, medan it-chefer i företag fortfarande avvaktar innan de hoppar på tåget.

Tidningen Computer Sweden menar att bara 12 procent av Sveriges it-chefer idag ser en direkt nytta med pekplattorna. Däremot har smarta telefoner med sina touchskärmar slagit igenom stort inom företagsvärlden.

Hur det nu än blir med pekplattor i företagen så verkar touchskärmar helt klart vara framtidens melodi. Åtminstone om man ser till vad de yngre barnen föredrar. Telefoner, bärbara datorer, storskärmar på väggar och pekplattor alla går de eller har redan gått över till att ha pekkänsliga skärmar. Och barnen hakar gärna på visar förskolebarn i Stenungsund på filmen nedan när de lär sig skriva med Ipad.

 

Dessa nya touchskärmar och pekplattor börjar helt tydligt påverka skolan och de små barnens värld. Samtidigt som skolorna just gjort sig beredda på att köpa in bärbara dator blir allt fler pedagoger också intresserade av att lyfta in Ipads, läsplattor och pekplattor med touchskärmar i undervisningen, inte minst bland de yngre barnen. Kanske är det främst i förskolorna som pedagogerna upptäcker hur tryckandet direkt på skärmen ger en helt ny upplevelse för barn ända ner i tre- och fyraårsåldern.

Filmen nedan är ett annat exempel som visar hur femåringar på Strandparkens förskola i Nacka använder en Ipad med touchskärm för att lära sig matte. Att trycka på skärmen blir fort något helt naturligt för dem.

En annan bransch som tar sikte på tryckkänsliga plattor är dagspress och mediehus som ser möjligheten att utveckla nyhetsförmedling och kanske hitta andra betalsystem med den nya tekniken.

Att allt fler branscher går mot touchskärmar märks på mässan e21FORUM 2011 som invigs i Taiwan idag. Teamt för mässan är Touch – Future när Sean Maloney, en av datorföretaget Intels högsta chefer, invigningstalar. Touch står för trycka och future står för att inom de närmaste åren kommer vi att få se datormusen försvinna när allt fler skaffar sig skärmar som man trycker och pekar på med sina fingrar. Ipad leder försäljningen just nu med omkring 70 procent av marknaden men andra företag rycker bakom för att hinna ikapp.
 
Denna våg av efterfrågan på pekskärmar har också analysföretaget Gartner uppmärksammat. Även om svenska it-chefer verkar tveka så tror Gartner att vanliga PC-datorer kommer att tappa stort och skriver därför ner sin prognos om antal sålda PC under 2011 medan Acer, världens tredje största datortillverkare, tappade 20 procent av sin försäljning under första kvartalet av 2011. Samtidigt förväntas antalet sålda pekplattor fördubblas under det kommande året.

Mässan e21FORUM 2011 tar tag i denna utveckling och budskapet är tydligt: en ny revolution inom datorindustrin förväntas när touchskärmar slår igenom.

Somliga tror att detta också bli genomslaget för smarta hem och nya sätt att hålla kontakt i vardagen. Filmen nedan är ett, kanske lite spejsat, försök att fånga in vad som kommer att hända när barnen på dagens förskolor som nu börjar vänja sig vid tryckkänsliga skärmare har vuxit upp. Som vuxna kommer de att leva i en miljö där touchskärmar finns överallt. Touch – Future eller Välkommen in i framtiden.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.