Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Patienter surfar från sjukhuset

I fortsättningen kan du som patient på sjukhuset koppla upp dig mot internet från din sjuksäng. Då blir det kanske Spotify i hörlurarna medan du väntar på ronden. Surfa på nätet för att få veta mer om medicinen du tilldelats. Kanske skriva på Facebook om sjukhusmaten. Svara på jobbmail. Ordna med räkningar via internetbanken. Titta på webbtv i alla playkanaler, lyssna på webbradio och spela Angry Birds eller andra datorspel.  

Nu är detta inte något helt nytt eftersom nya smarta telefoner och mobilt bredband redan används en hel del från sjukhus. Det är till exempel inte helt ovanligt att nyblivna mammor och pappor rapporterar ut på internet hur förlossningen går. Här kan du lyssna på Helena som berättade på internet om hur hennes förlossning gick.

"Tack för alla hälsningar! Bebisen är konstaterat på g nu, öppen 3 cm och täta värkar. Nu ska jag bara få ut den!", skrev hon till exempel på Twitter på internet.

Nu vill Västerbottens läns landsting att alla ska kunna få denna möjlighet att höra av sig till omvärlden. Den som använt sin dator på hotell kommer att känna igen sig. Precis som för hotellgästen får patienten ett nytt lösenord för varje påbörjat dygn och sedan är det bara att surfa gratis på sin egen dator.

– Vi vill att både patienter och anhöriga ska kunna leva sina liv så normalt som möjligt även när de är på sjukhus. För en egenföretagare som går på njurdialys och måste ligga still flera timmar i veckan kan den här möjligheten vara avgörande för företagets fortsatta existens, säger it-strateg Göte Lindahl på landstingets enhet för Informatik i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet menar man att en internetuppkoppling för patienten till och med kan vara bra för hälsan.

– Alla patienter eller anhöriga som är drabbade av sjukdom mår bättre och kan tillfriskna fortare om livet är så likt det vanliga som möjligt, förklarar it-strateg Göte Lindahl. En känsla av celltillvaro är inte önskvärd.

Det patientnära nätverket har redan testats ett tag på barn 4 på Norrlands universitetsjukhus i Umeå, dvs. på avdelningen för tidigt födda barn, där föräldrar ofta ligger inlagda under en längre tid. Men nu öppnar man också för andra avdelningar och tanken är att alla patienter på sjukhusen i Umeå, Skellefteå och Lycksele ska kunna använda sig av den nya tjänsten.
 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.