Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Twitter avslöjar Björklöven-värvning

Ryktet har gått en tid att Björklöven värvar ny spelare. Nu läcker det ut via Twitter att det är kanadensaren Russ Moyer, senast spelande i danska ligan, som inom kort kommer till Umeå.

Det är inte bara Wikileaks som läcker information, det gör också vi alla vanliga dödliga på internet. Nu senast är det Björklövens nya hockeyspelare Russ Moyer som inte kan hålla sig från att twittra om sin ankomst till Umeå.

För ett par dagar sedan skriver han på Twitter ”Can you follow me, need to ask you a few things about bjorkloven” och i natt kom ytterligare ett inlägg där han inte kan låta bli att berätta på Twitter att det nu är klart med resan till Umeå och Björklöven.

Kanske får Russ Moyer lite bannor för sina Twitterinlägg när han kommer, eftersom Björklöven själva ännu inte gått ut med någon information om värvningen, men det vi ser är att Facebook, Twitter och sociala medier på internet har skapat ett nytt landskap för information i vårt samhälle.

Det som sägs, skrivs, fotas och läggs upp på nätet finns där ofta åtkomligt för andra och kan snappas upp utan att man tänkte på den offentlighet som exempelvis ett Twitter-konto kan ge åt ens tankar och inlägg.

För många yrkesgrupper är detta viktigt att ta till sig. Läkare måste vara försiktiga med sina Facebook-uppdateringar och Twitter-inlägg så att de inte råkar avslöja vilka patienter de mött. Det räcker för en läkare på en lokal hälsocentral att råka skriva om gumman just över 80 som fått armen i kläm. Den som råkar känna till henne skulle då kunna lista ut vem hon är.

Eller läraren som hasplar ur sig i en statusuppdatering om den där eleven med Slipknot-tröja som hon är så innerligt trött på. Eller prästen som råkar skriva lite väl mycket om ett själavårdssamtal med ett skilsmässopar eller kuratorn som utan att tänka sig för skriver någon om en klient till vännerna på Facebook, och vips skickas det vidare till andra.

Eller för den delen den nyvärvade hockeybacken som i glädje råkar berätta några timmar för tidigt att han nu får börja spela med laget i Umeå.

För många yrkeskategorier är frågorna om öppenhet på internet viktiga att tänka igenom och bygga en policy kring. Flera gör det också. Sveriges kommuner och landsting har gett ut råd till sina medlemmar för att hjälpa dem hantera sociala medier på ett bra sätt. Svenska kyrkan har också antagit en policy för hur de anställda ska uppföra sig på internet.

Sådan riktlinjer är viktiga och nödvändiga att sätta upp. Inte för att lägga munkavle på de anställda, men för att i många fall ge ett skydd för de människor man har att göra med i sin verksamhet.

För övrigt ska det bli intressant att följa Russ Moyer och se om han kan bidra till ett starkare Björklöven denna vinter.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.