Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Behov av bredband i Västerbotten

En fortsatt utbyggnad av bredband i Västerbotten är nödvändigt för att företag i hela länet ska få lika goda möjligheter till en snabb it-infrastruktur. Därför var det ett bakslag när Länsstyrelsen hösten 2010 meddelade att de statliga bidragen till bredbandssatsningen på landsbygden var slut.

Nu verkar dock en ljusning vara på väg i och med regeringens höstbudget 2011. I den har man avsatt närmare en halv miljard kronor för fortsatt utbyggnad av bredband i glesbygd.

– Dessa pengar är en tydlig signal från regeringen att bredband är en förutsättning för företagande och boende i hela landet. Genom satsningen kan bredbandsutbyggnaden fortsätta även i områden där det inte är lönsamt för marknadsaktörerna att bygga ut, säger it- och regionminister Anna-Karin Hatt i ett pressmeddelande.

Sammanlagt satsar regeringen 495 miljoner kronor över tre år. Totalt 375 miljoner kronor kommer att användas för att finansiera bredbandsutbyggnadsprojekt inom ramen för Landsbygdsprogrammet. Dessutom satsar regeringen totalt 120 miljoner över en treårsperiod på fortsatt kanalisationsstöd vilket innebär att man lägger ut tomma rör i marken vid grävningsarbeten för att senare kunna fylla dem med bredbandsfiber.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.