Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Vännäs kopplar upp sig

Vännäs nya digitala biograf är viktig för att bygden ska leva. Därmed har det mitt i samhället öppnats ett nytt fönster, digitalt ut mot världen – en viktig pusselbit för ett levande samhälle.

På 1960-talet fanns det tre biografer i Vännäs. Idag finns det en kvar, numera digital sedan ny utrsutning invigdes i helgen.

Med vid invigningen fanns bland många andra Stig Lindgren, som på 1960-talet var biografmaskinist på Saga i Vännäs. I minglet, under väntan på att biosalongens dörrar ska öppnas, berättar han för mig att dåförtiden visade alla tre biograferna, Saga, Oden och Medis, filmer varje kväll. På helgerna var det till och med två visningar om dagen och då hämtade biobussen upp folk från närliggande samhällen. Från Gräsmyr, Hummeholm, Pengsjö och andra platser kom man för att se Roy Rogers, Marilyn Monroe och de andra stora artisterna.

Men sådan kom tv, berättar Stig, och då fick biograferna allt svårare att hävda sig. Idag finns det bara en biosalong, Medborgarhuest, och den visar film två gånger i veckan. Men det är självfallet inte bara tv som är boven i drmaat. Idag är det också mycket enklare att åka in till Umeå för att titta på film en kväll.

Men nu blåser det nya vindar i Vännäs och när kommunalrådet Johan Söderling invigningstalar inför världspremiären på Jägarna 2 är han både stolt och glad över det mod som kommunstyrelsen visat när man tog beslutet att investera i ny digital utrustning. En dyr historia eftersom nya projektorn, processorer och installation kostat drygt 600 000, men hälften får man igen från Svenska Filminstitutet i statliga bidrag.

Över hela landets biografer går en digitaliseringsvåg. Staten skjuter till pengar, men tyvärr inte i den omfattning som verkligen skulle behövas. De minsta biograferna som visar film mer sällan har inte rätt att söka bidrag på liknande sätt som Vännäs.

Utvecklingen i Vännäs kommer dock att bli intressant att följa. Kommunalrådet menar att det nu inte bara blir plats för nya filmer, utan även för opera, livesända konserter och kanske föreläsningar över internet i samband med konferenser.

Det nya digitala fönstret i Vännäs är en viktig pusselbit för att hela orten ska leva.
 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.