Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Får hjälp att hitta kondomer

Kartor på webben och positionering i nya smarta telefoner blir allt vanligare och läggs som ett extra informationslager över snart varenda tjänst eller situation som vi går in i.

Utan kondomer på stan? Lugn, ingen fara. Med K de Luxe-appen från RFSU i din smarta telefon har du alltid med dig en karta som visar var du hittar närmaste försäljningsställe för kondomer.

Fungerar lika bra i Umeå som i Vännäs, Lycksele, Vilhelmina eller Skellefteå. Jadå, självklart fungerar kartan också för andra orter. Kan avslöja att det finns kondomer både på Shell i Ånäset och hos Kronans Droghandel i Tärnaby. Dock finns inte alla försäljningsställen med (jag har kollat) så kartinformationen behöver uppdateras.

Jag följer Tom Juslins jaktblogg Älgstudsar´n på vk.se.  Varje rapport han lämnar från storskogen åtföljs av en Google-karta där han prickat in platsen där han varit och mött senaste jägaren. Här nedan är det kartbilden från mötet med Sandra Vomstad i Joeströms jaktlag. När nyheter laddas med kartinformation fördjupas min förståelse för vad som har hänt.

Häromveckan kunde vi läsa i nyheterna om demenssjuksköterskan som frågar Socialstyrelsen om vilken typ av GPS-sändare man får sätta på dementa för att spåra var de befinner sig. Det är en teknik som redan funnits några år med lösningar just för att positionera äldre dementa med stöd av karta. Företaget OpenCare förklarar sin tekniklösning med orden ”Personen som ska kunna positioneras bär en sändare med gps-funktionalitet. Vid larm kan en kartbild skickas till förvalda larmmottagare via t.ex. mobiltelefon.”
    
Allt detta kallas positionering och det kommer i framtiden att bli lika vanligt som träd i skogen, rondeller i Umeå eller cyklar i trafiken. Det vill säga, positioneringstjänster kommer att följa dig vart du än går.

Vi ser redan idag att mer än hälften av smartphone-ägarna i USA använder positioneringstjänster av olika slag, enligt en studie från Pew Internet and American Life Project. Och det växer stadigt.

För Umeås del skulle dessa positioneringstjänster kunna bli ett mycket intressant inslag 2014 när stadens blir Europas kulturhuvudstad. Då kommer tekniken att vara mycket mer utvecklad med ännu större valmöjligheter. Här är några exempel.

Kaka söker maka
När det är festival eller Kulturnatta i Umeås centrala delar kan kartbilden i din smarta telefon visa var folk i samma ålder som du häckar. Jag själv som är 55+ skulle då få upp kartnålar som visar var mitt åldersgäng finns. Det är ju bra, då kan jag gå någon annanstans för att istället få hänga med kidsen eller med de riktiga gammelseniorerna.

Kultur där du står
Med telefonen i handen skulle jag kunna vandra runt i staden och på de platser där jag stannar få kulturhistoriska beskrivningar av miljön runt omkring mig. Kansker ta ettans buss från Umedalen upp till lasarettet och på vägen kunna följa min resrutt i kartan i mobilen läsandes kulturhistoriska notiser för de platser som bussen kör förbi. Ett sätt att fördjupa den vardagliga resvägen till jobbet.

Platspoesi
Med de nya positioneringstjänsterna kan jag inte bara hämta in information. Jag kan också lämna information. Med en ny tjänst, låt oss kalla den Platspoesi, skulle vem som helst kunna ladda varje plats man kommer till med en dikt, ungefär som att jag skickar ett sms till den plats där jag befinner mig. Den som senare kommer till samma ställe skulle då kunna hämta upp min och andras dikter som virtuellt lämnats där, och kanske som lämna en egen liten dikt.

Gatuböner
För de mer religiöst lagda skulle man kunna tänka sig en bönefunktion som bygger på samma princip som Platspoesin. Men då är det böner man lämner efter sig som andra senare kan ta del av genom sina telefoner.

Tänk själv vad de kommersiella krafterna skulle kunna göra av denna teknik. När du närmar dig stan söderifrån och kör över Röbäcksslätten kommer du att i mobilen att få upp erbjudanden från IKEA som då byggt sitt palats vid nya Entré Syd. Eller när du parkerar vid Strömpilen kommer affärerna där att vilja hjälpa dig med några snabba köpråd innan du låst bilen färdigt.

Här kan det så klart uppstå lite överkonsumtion av meddelanden och därför behöver det säkerligen byggas in en av-knapp i telefonens positionering så att du får välja vilka meddelandne du vill ha. Du kanske inte vill ha poesi i gathörnen eller blöjreklam från närmaste affär. Då ska du självfallet få slippa det. Ta bara del av den positionering som du själv vill ha.
  
Intressant blir i alla fall att se om den nya tekniken med positioneringstjänster kommer att kunna lyfta och fördjupa ett helt kulturhuvudstadsår. Tekniken finns redan, den har börjat användas och år 2014 kommer den att vara vardagsmat för det stora flertalet.
 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.