Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Det nya digitala biblioteket

Rykten går om att Amazon planerar att starta ett digitalt e-boks bibliotek. Med ett årligt abonnemang skulle man därmed kunna få tillgång till mängder av böcker, på samma sätt som folkbiblioteken lånar ut fysiska exemplar till lässugna. Skillnaden skulle då vara att Amazon vill ha en slant för tjänsten eftersom det är ett kommersiellt bolag. En ytterligare skillnad är självfallet att med Amazon som bibliotek behöver du inte gå till en särskild lokal för att låna. Så länge som du har en uppkoppling mot internet så är det digitala biblioteket öppet.

De fysiska biblioteken är en av våra samhällsinstitutioner som genom att tillgängliggöra kunskap och information är en viktig del av det demokratiska samhällsbygget. Därför är den utmaning som biblioteken står inför oerhört intressant att följa.

I Umeå planeras en flytt av stadens folkbibliotek till de nya lokalerna i Kulturväven som inför Umeå2014 byggs vid kajen. Det innebär stora möjligheter att än mer möta den digitala utmaningen från Amazon och andra spelare som varit snabba på att lansera e-bokslösningar.

För stadsbiblioteket är det inte möjligt att ställa sig utanför denna utveckling. En tydlig och framåtsyftande verksamhet som också lyfter in de digitala möjligheterna för ökat läsande måste till i framtidens bibliotek.

Med tanke på att det nu byggs nytt i Umeå och att vi här kommer att ha ett av Sveriges modernaste bibliotek om några år så finns alla möjligheter för de beslutande att vara inspiratörer för att såväl bevara de traditionella som att införa det nya.

Intressant vore också att se om it-branschen i Umeå skulle klara av att skapa nya digitala tjänster kring läsandet. Tyvärr har vi sett alltför lite sådant och här finns mängder av möjligheter för nya innovativa grepp som också kan vara affärsdrivande.
 

Etiketter: ,

En kommentar

  1. Anna-Stina

    Funderar på vad det nya är. Eböcker har man ju kunnat ladda ner från bibliotekens webbplatser i nästan 10 år. Idag har nedladdningen ökat så mycket att man söker nya affärslösningar som biblioteken har råd med. Det är en utmaning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.