Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

SVD Insikt en e-tidning som visar väg mot nytt läsande

SVD Insikt har landat i App Store och kan nu laddas ner till Ipad. Med det har ännu ett steg tagits på vägen från papperstidning till e-tidning.

Svenska Dagbladets utgåva för surfplattan är ett spännande initiativ till att ge nyhetsförmedling nya dimensioner. Med läsplattans hjälp blir jag som konsument inte bara en läsare utan också i hög grad en åskådare och en lyssnare, fler av mina sinnen tas i bruk än när jag öppnar papperstidningen och jag gillar det. 

SVD Session är mycket tilltalande. Här utnyttjas plattans möjligheter att erbjuda rörliga bilder och ljud. Musikern Sarah Riedel presenteras men istället för en lång intervju väljer SVD Insikt att lägga upp en liveinspelning där hon sjunger låten This is från debutalbumet Memories of a lost lane. Överraskande bra och med ens undrar jag om det är en tidning jag läser eller om det är tv jag följer. Medieformerna smälter samman på ett mycket naturligt sätt. Det är strålande och återigen, jag gillar det. 

Vi har för övrigt redan sett formatet i Al Gores bok Our Choice som kom i våras och fler exempel finns. Intressant är det att notera av boken Our Choice och SVD Insikt ligger så nära varandra i formatet. Boken och tidningen blir ett och det går inte att utifrån formatet avgöra vad som är en interaktiv bok om Our Choice och en tidning som SVD Insikt. Här uppstår på så sätt en ytterligare from av medieformat som förmår blanda läsande med rörlig bild och ljud.

Men innan jag går vidare till andra funktioner i SVD Insikt måste jag bara få kommentera den oerhörda dominansen av män i artiklarna. De bärande namnen är Zlatan, Leif G W Persson, Stefan Liv, Birger Jarl, Steve Jobs och Jonas Karlssons novell. Visst finns kvinnorna med men även om jag försöker tolka upplägget vänligt så är det ändå främst på kultursidorna, bland modereportagen och i granskningen av svältens Somalia som kvinnorna finns med. I de bärande nyhetsartiklarna och de stora intervjuerna är det främst männen som ges ett ansikte.

Tyvärr är det väl inte något att bli förvånad över. Ny teknik och interaktiva medier innebär inte att något trollspö plötsligt förändrar sekler av mansdominans. Men jag hade önskat att SVD Insikt också inneburit ett steg på den vägen mot andra perspektiv på kvinnor och män.

När det är sagt, åter till formatet.

I liggande läge går det att följa grafik och design på fylligare sätt. Stående läser du texterna avskalat men när du roterar plattan till liggande läge kan du ta del av grafik ocg design på ett fylligare sätt. Jag föredrar det senare för att få en större helhetsupplevelse av artiklarna, inte minst bilderna vinner på det.

Bildspelen är snygga och bilderna blir knivskarpa, de redaktioner som har möjlighet att köpa in foton eller anlita fotografer kommer att ha en stor fördle av formatet. Kvällstidningarnas ibland gryniga och extremt uppförstorade bilder går bort här. Det skulle inte fungera bra.

Men i takt med neddragningarna på landets redaktioner, där inte minst utrymmet för fotografer minskats, måste redaktionerna se över hur de ska kunna komma över bildmaterial som gör formatet rättvisa. Att skrivande journalister också ska fota själva för publicering på en Ipad kan bli svårt. Skillanden mellan professionell fotograf och någon som gör så gott den kan av situationen kommer att bli mer tydlig. Men utifrån de ekonomiska begränsningar som råder inom medievärlden idag är det svårt att se hur man ska kunna lösa detta och ha utrymme i budgeten för att anlita riktiga fotografer.

Interaktiviteten är självfallet lockande. Att klicka på en bild med fingret för att få upp bildtexten fungerar bra. Lika bra som att klicka på krysset vid bildtexten för att släcka den igen.
Att följa kartan över Stockholm med tärningar utlagda där recenserade restauranger ligger är också ett smart grepp. Ett klick på tärningen och upp kommer recensionen och kartan ger naturlig extrainformation om hur jag ska hitta till restaurangen.

På samma sätt följer jag nyhetsöversikten av september månad. På en världskarta är ett antal ringar utlagda, markerade med en kort text om vad som har hänt på just den platsen. Klickar jag på en av ringarna får jag upp en lite längre förklarande text som ger ytterligare information om händelsen.

Att lyssna på journalisten Peter Biros röst när han berättar om situationen i flyktinglägret Dadaab i Somalia är även det en funktion som jag uppskattar. Det ger närhet till artikeln och hans berättelse är gripande på ett sätt som ger ytterligare kraft till de starka bilderna av utblottade människor.

Annonserna är ett kapitel för sig och de vinner på detta format. Visst har vi redan vant oss vid att de är interaktiva på tidningarnas webbsidor men i en Ipad kommer annonsen ännu närmare genom att den fyller upp hela skärmen utan att ligga inklämd i en textspalt. Ett klick på en annons för högtalarsystem startar en film som omedelbart går igång. Ingen väntan, nästan ingen buffring.

Hur det kommer att gå med försäljningen i framtiden för SVD Insikt återstår att se. Första numret är gratis, för de kommande blir det att lösa en prenumeration för den som vill fortsätta följa utgåvorna varje månad. Men marknaden är så klart inte så stor ännu. Omkring 220 000 plattor är sålda i Sverige, huvuddelen visserligen en Ipad som klarar av SVD Insikts format, men än så länge är det fortfarande en nisch vi talar om.

Men den är växande och självfallet kommer vi att i framtiden få många fler exempel på utgåvor som denna från SVD Insikt.   
 

Etiketter: ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.