Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Umeås it-bransch kokar

Sökes: It-strateg som kan utveckla nya stadsbiblioteket för en digital framtid.
Sökes: Doktorand för att ta fram digitala lösningar för skogsavverkning med bland annat avancerade kamera- och laserutrustning i framtidens skogsmaskiner.

Det sjuder och bubblar i Umeås it-bransch. Allt från offentlig sektor med skolor och kultur till den tunga basindustrin är idag djupt påverkad av den digitala utvecklingen. Umeå håller på att stöpas om och blir allt mer en tydlig it-stad.

Det märks hos it-företagen som går mycket bra och nyanställer i parti och minut. Ett exempel är företaget Hi5 som på ett år vuxit med 30 procent och gått från 21 anställda till 29. I nomineringarna till Umeågalan har också it-företagen en framskjuten plats. Här finns företag som Algoryx, Dohi, ToonTrack, The Core, Friendly Future och Svenska försäkringsfabriken med i kategorier som Årets avknoppningsföretag, Årets Unga Företag, Årets Tillväxtföretag, Årets Marknadsförare och Årets Nyföretagare.

Idag torsdag söker sig också 16 it-företag från Umeå till Stockholm för ett unikt arrangemang dit man bjudit in utflyttade Umeåbor och andra som kan tänka sig att flytta norrut för att bli en del av den heta it-branschen i staden. För en kväll ska intresserade få mingla med spelföretag, it-konsulter och produktorinterade it-bolag som kommer att berätta om möjligheterna att få jobb i Norrland.

Att det finns en stor bredd på it-jobben i Umeå märks inte bara bland företagen också inom den offentliga sektorn som söker allt från it-strateg för det nya stadsbiblioteket till en doktorand som kan vara med och utveckla skogsmaskiner.

Den nya it-strategen ska vara med och utforma it-lösningar med användarvänliga digitala tjänster i det nya kulturhuset som ska stå färdigt till kulturhuvudstadsåret 2014.

Doktoranden ska vid Umeå universitet vara med och utveckla teknik för skogsindustrins behov vid avverkningar. Det handlar om automatiserade kranrörelser på skogsmaskinen samt kamera- och laserutrustning för lokalisering av timmerstockar kopplat till en effektiv databas i grunden. Tanken är att framtidens skogsavverkning i Västerbotten ska bli allt mer konkurrenskraftig på världsmarknaden med nya digitala lösningar.

It-strategen och doktoranden rör sig inom helt olika områden men deras insatser är med och påverkar vardagsliv för många. Den kulturintresserade påverkas, skogsmaskinsföraren påverkas. Och det här är enbart några exempel på hur Umeå idag ömsar skinn.

It-branschen blir allt mer viktig för utvecklingen av kommunen som inom 40 år strävar efter att ha vuxit till 200 000 invånare.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.