Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Sveriges Radio säljer skivarkiv

Nu kan vi följa nästa milstolpe i den digitala förvandlingen av samhället. Sveriges Radio säljer på flera orter ut sina skivarkiv. Tusentals LP-skivor och vinylplattor går på loppis när musiken i radion istället spelas digitalt.

– Det känns lite sorgligt, så är det ju alltid när nåt försvinner, nåt vi månat om, nu försvinner de, men det kommer annat istället, vi får musiken på annat sätt idag, säger reporter Dan Segerson på Sveriges radio i Jönköping.

En utförsäljning sker också i Malmö där Sveriges Radio auktionerar ut sitt skivarkiv till förmån för Världens barn. ”Nuförtiden finns all vår musik i datorer, därför arrangerar vi en stor härlig skivloppis”, skriver redaktionen på sin webb.

Lite sorgligt är det, som Dan Segerson, uttrycker det. Men vinsterna är stora. Med digital teknik kan mer udda musik spelas i radion och inte minst underlättas det vardagliga jobbet för radioproducenter och tekniker som ska få det att låta i våra högtalare.

Att man sedan i många program kanske inte förändrar musikutbudet, trots att det skulle kunna underlättas med stöd av det ökade utbudet via digital teknik är en annan sak. Och nog så intressant att diskutera och ifrågasätta. För nu står knappast tekniken i vägen för att hitta hittills ospelat som är värt att spela.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.