Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Skolans digitala möjligheter

Göra skoltidning på nätet eller låta klassen bygga en webbplats eller skriva en blogg? I och med att allt fler skolor får trådlöst bredband samtidigt som lärare och elever får egna datorer öppnar sig nya möjligheter för att dokumentera skolarbetet.

Samtidigt kommer allt fler exempel på nya sätt att publicera sig som kan ge skolorna inspiration. SVD Insikt från Svenska Dagbladet är en app för pekplattor som i dagarna kommit ut med sitt andra nummer. Särskilt roligt för Västerbotten är att Dohi Sweden från Umeå varit med och sjösatt det tekniska ramverket för SVDs nya app. På den fronten står sig Umeå och även Skellefteå med bl a North Kingdom starkt i konkurrensen.

SVD Insikts senaste nummer visar tydligt på hur medierna smälter samman allt mer. I en lång artikel om ett försök att intervjua Brian Wilson från Beach Boys blandas artikeln med Youtube-material från gruppens stora hits. Med ens blir den skrivna texten något mer än enbart en text att läsa. Artikeln blir fylligare och ger mervärde tack vare att jag som läsare i min pekplatta Ipad också kan se och lyssna till framföranden av Beach Boys från slutet av 60-talet och början av 70-talet.

Samma gäller för artikeln om att världens befolkning nu är sju miljarder. Texten är intressant med intervju bland annat med professor Hans Rosling men artikeln ger så mycket mer när jag kan specialstudera grafiken och i den följa hur Afrika enligt prognosen kommer att växa mest av alla världsdelar.

För att inte nämna den stort uppslagna artikeln om nya filmen med Tintin. Här ger filmklippen ur filmen extra material som gör att jag tydligare förstår regissören Steven Spielbergs liknelse med Indiana Jones-filmer.

SVD Insikt Tidningar är inte längre vad de en gång var vilket man också kan förstå när man ser att gamla skolprojektet Tidningen i skolan idag heter Mediekompass och tar upp långt mer än tryckta dagstidningar.

Ännu kan inte eleverna jobba med samma teknikplattform som Dohi Sweden byggt för Svenska Dagbladets Insikt men i framtiden kan vi förvänta oss att allt mer av tekniken blir mer tillgänglig och då också kommer in i skolans vardagsarbete.

Än så länge får skolorna nöja sig med bloggar och skapa webbplatser (och det är gott så och något som man verkligen bör jobba med), men i framtiden kommer vi att få se än mer av digitalt skapande i klassrummen, bara tekniken blir lite enklare att jobba med. Men för skolan finns det ingen anledning att vänta. Det är viktigt att redan nu staka ut och pröva vägen mot framtiden genom att jobba med de digitala uttrycken och kanalerna.
 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.