Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Intelligenta råttfällan skickar sms

Den intelligenta råttfällan är ett exempel på hur allt fler prylar i vår vardag kopplas upp mot internet och mot de mobila telenäten och blir en del av nya intelligenta system. Ibland kallas detta för ”internet of things”, vilket innebär att alla prylar och maskiner som har fördel av att vara uppkopplade också kommer att kopplas upp.

Bilen är ett sådant exempel där man inom EU tagit de första stegen till ett beslut om att alla nya bilar från och med 2015 ska utrustas med ett system som automatiskt ringer räddningstjänsten om bilen krockar. Räddningstjänsten kan då få direkt information om var bilen är för snabbare räddningsinsatser.

På liknande sätt som de intelligenta bilarna blir uppkopplad ser vi nu hur också råttfällorna kan bli detta. I Västerbottens Kuriren och dn.se läser vi om hur den intelligenta råttfällan testats i Malmös avlopp. Med hjälp av värmesensorer som känner av råttans kroppsvärme och rörelsedektorer som upptäcker att råttan är på väg in i råttfällan utlöses fällan automatiskt och 14 kraftiga spjut fälls ut som fångar in råttan och krossar dess skelett. När råttan väl avlivats på detta giftfria sätt hissas spjuten upp och råttan kan glida iväg med avloppsvattnet mot reningsverket där den bryts ner biologiskt.

I råttfällan sitter inte bara sensorer utan även ett SIM-kort och en antenn som gör det möjligt för den att skicka ett SMS eller e-post till operatören ovanför jord och meddela om inga råttor registrerats på tio dygn, om batteriet håller på att laddas ur eller om det är för högt vattenstånd i brunnen.

Om något av detta inträffar skickas ett larm från råttfällan via SMS och e-post till de ansvariga. Kommunikationen kan också ske tillbaka till råttfälan genom att operatören skickar meddelande till den för att exempelvis slå av den dödande funktionen när service ska utföras.

I framtiden kommer vi att få se allt fler exempel som dessa på uppkopplade prylar och de kommer då också att bli billigare. I dagsläget kostar en intelligent råttfälla över 20000 kronor så det är inget för sommarstugan men med tiden kommer priset säkerligen att sjunka radikalt på samma sätt som priset på datorer och mobiler sjunkit. De första mobilerna låg faktiskt också i prisklasser på över 20 000 men är idag nere i 500 kronor för de enklare varianterna.

Är internet of things och uppkopplade prylar bra? Ja, i råttfällevärlden har det i vart fall sina klara fördelar. Istället för att lägga ut råttgift som förorsakar stort lidande för råttorna med inre blödningar innan de dör så orsakar denna metod mindre lidande. Dessutom blir hanteringen av råttfällorna enklare och man får bättre direkt statistik på hur råttjakten går i nere i avloppen.

Så med de fördelar som finns inom olika användningsområden kommer vi att få se många exempel på fler prylar som utrustas med SIM-kort, internetuppkoppling och olika sensorer.

Frågan är bara vad du själv har i köket som kan kopplas upp?  
 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.