Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Surfplattor i skolan

Allt fler skolor och förskolor använder sig av surfplattor i undervisningen. Men hur ser det ut i Västerbotten? Den interaktiva karta som publicerats på bloggen PappasAppar skvallrar endast om att surfplattor används på Umeå Praktiska Gymnasium. Men visst finns det fler skolor i Västerbotten som testar med denna form av ny teknik och nya lärplattformar?

Kartan är tänkt att kunna uppdateras med fler skolor så om du känner till någon skola i Västerbotten som borde finnas med på den kan du gå in på PappasAppar och meddela detta.

Var med och sätt Västerbotten på kartan, också i denna form.
 

Etiketter: ,

5 kommentarer

 1. Carina

  Hej Mikael
  Jag talade med en lärare i Göteborg i söndag vid kyrkkaffet. Hon berättade att i vår stadsdel så har man läsplattor och interaktiva boards och allt möjligt. Men… lärarna har inte förändrat sin undervisning i någon större utsträckning. Elevernas datorer/paddor används som skrivblock i princip.
  Sen en annat problem, när klass 7-9 har rast så sitter alla de och surfar, vilket gör att nätet blir så långsamt att det inte går att ladda ner eller använda nätet i undervisningen i de andra klasserna.
  Ja, det är I-landsproblem… men det påverkar ju också undervisningen.
  Hur får man lärarna att ”hänga med” lika snabbt som eleverna i den nya tekniken?

 2. Mikael Hansson

  Svar till Carina (2011-11-15 07:43)
  ja, det är inte bara att stoppa in ny teknik i skolan och tro att allt sedan löser sig med pedagogisk anpassning eller teknisk support. Därför är det viktigt att skolledningarna är på tå och orkar driva frågor om metoder som kan lyfta in tekniken på ett bra sätt i undervisningen.
  Här finns inget annat än att väcka fråga, att debattera, att ta upp det med skolledning och vid klassmöten.
  Men alternativet att inte införa tekniken i skolorna skulle inte heller vara bra. De nya verktygen kan verkligen lyfta elever och lärare men då måste resurser satsas på detta.

 3. Carin

  Absolut – det vore fullständigt förödande att inte använda den nya tekniken. Ungarna är ju fullständigt lysande på att använda all teknisk utrustning. Det är bara att hoppas att lärarnas fortbildning också satsar på den nya tekniken och tänker i nya pedagogiska banor.

 4. Kicki & Christoffer Hedlund

  Hej,
  Ett ev. problem med surfplattor är att de inte kommunicerar med de informationsstem man använder. De flesta system är konfigurerade med PC och fungerar helt enkelt inte lika bra med Mac. Som websideadministratör har jag upptäckt att vissa webadministratörsprogram inte fungerar i andra webbläsare än Explorer. Ibland tror vi så mycket om vår teknik som i själva verket innehåller massor av begränsningar.

 5. Mikael Hansson

  Svar till Kicki & Christoffer Hedlund (2011-11-16 07:38)
  Det stämmer att det finns begränsningar. inte minst på programsidan där exempelvis Ipad inte kan visa alla filmer och där vissa webbpubliceringsprogram kräver exempelvis Internet Explorer för att fungera fullt ut. Det och annat måste tas med i beräkningen när man funderar på inköp av nya plattformar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.