Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Bloggar från 3800 m över havet

Jag skriver detta blogginlägg 3800 meter havet i ett flyg mellan Umeå och Stockholm.
Som första flygbolag i Europa erbjuder Norwegian internet för sina resenärer också uppe i luften. Under mig ser jag genom fönstret ett täckande moln från horisont till horisont och öster färgar solen morgonhimlen rödrosa.

Under senare år vi allt mer hört om ”den allestädes närvarande kraften” och ”internet of things”. Det innebär att alla platser och rum vi befinner oss i blir uppkopplade och alla saker vi omger oss med kan ha en egen internetuppkoppling. I förlängningen kan det innebära att jag härifrån luften kan komma åt min elmätare i stugan via internet. 🙂

Ja, det låter kanske inte som någon större framgång för mänskligheten men de stora förändringar som ligger runt hörnet med den nya teknik kommer att förändra vårt samhälle i grunden.

Samtidigt kräver detta eftertänksamhet. Vill vi att alla våra rum och platser ska vara uppkopplade? Finns det behov av att samtidigt finna platser där ingen kan nå mig?

Själv tänker jag på kyrkan och dess rum för gudstjänster. Gammalt i tiden fanns det vapenhus vid kyrkans ingång där det sägs att vapnen skulle läggas ner för att hålla kyrkorummet fritt från våld. Kommer vi att få se en liknande rörelse för att lägga ifrån oss våra uppkopplade apparater i vissa rum i framtiden? Eller kommer också kyrkorummet att bli ett uppkopplat rum där vi sms:ar in våra böner från kyrkbänken, lämnar kollekten digitalt och kanske istället för att lyssna på predikan från prästen surfar in till någon annan kyrka för att ta emot deras webb-sändning live som alternativ predikan?

Helt klart är vi står inför en utveckling som utmanar oss.

2 kommentarer

  1. Ingela

    När jag var i NYC i somras, så fick man inte sitta och surfa i lobbyn på det hotell jag bodde på. Det kom till och med fram en hotellvakt och sa till mig när jag plockade med min iPhone. Det var något nytt för mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.