Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Sveriges röst på nätet?

Vem äger rätten till Sverige? Vilka röster ska berätta om vårt land? Frågan ställs på sin spets när Sveriges officiella Twitter-konto @sweden nu överlämnas till ett antal medborgare som en vecka i taget får bestämma över nationens röst på Twitter.

Ett spännande och intressant experiment är det när Svenska Institutet och Visit Sweden med projektet Curators of Sweden på detta sätt vill låta medborgare dela med sig av deras egna tankar bilder av vad Sverige är.

Participatory eller deltagardemokrati brukar man kalla fenomenet att låta många människor vara med och utforma skeenden och handlingar, inte minst på webben. Men det är inte så lätt som det låter, för när nu Sveriges officiella röst på Twitter med kontot @sweden lämnas ut till enskilda så riskerar vi, landet Sverige, att tappa väldigt mycket av det som tidigare fanns med på detta konto.

Den som först fick äran att twittra under kontot @sweden var förra veckans 22-årige Jack Werner. Det är väl möjligen lite för tidigt att göra recension av hur projektet kommer att slå ut men en första reflektion efter Jack Werners inledning på Sverige-kontot ger vid handen att Sverige tappat sin röst medan Jack vunnit sin.

Innan projektet fanns @sweden också som Twitter-konto men sköttes då av officiella Visit Sweden och Svenska Institutet. Går man tillbaka till uppdateringarna under den tiden så möts man av inlägg om Båstad, Ystad, Harads, Göteborg, Luleå, Stockholm, och andra orter. Inläggen var ofta turistiska och berättade om 10 goda skäl att besöka Göteborg, weekend-äventyr i Sveriges mest spännande städer eller de spektakulära trädhotellen i Harads i Norrbotten. Men där fanns även inlägg om svenska mässor i London och händelser som på något sätt lyfte fram nationen Sverige.

När nu Jack Werner fått ta över kontot @sweden så flyger sådan turistinformation all världens väg. Nu är det istället Jack Werners värld som vi får följa.

Och det blir tyvärr inte bra. Participatory och deltagardemokrati är inte någon universalnyckel som går att använda hur enkelt som helst. För risken är att när den enskilde släpps fram på detta sätt tappar man bort möjligheten att möta hela gruppen, hela kollektivet Sverige.

Visst finns det en härlig tanke bakom att låta @sweden-kontot tas över en vecka i stöten av enskilda, men risken är stor att den bild som denne enskilde förmedlar blir alltför snäv.

Nu kommer mångfalden självfallet att öka när veckorna går och nya enskilda tar över och bloggar. Redan denna vecka möter vi en ny ung man med bosniskt ursprung, vilket naturligtvis är en bild av mångfaldens Sverige. Men för den som följer @sweden-kontot på Twitter kommer det i värsta fall att bli en alltför ojämn kakafoni av röster för att kunna ge något klart intryck av vad Sverige är.

Inte minst blir det också viktigt att valet av de som ska föra talan genom @sweden-kontot är klokt och representativt. Nu börjar man med två unga killar från Stockholm, och det kanske inte var så väldigt lyckat. Det hade varit snyggt med man och en kvinna som start, och kanske inte så Stockholmsfixerat. Men detta är självfallet också något som förhoppningsvis kommer att kunna styras upp allt eftersom veckorna går.

Men ett högrisk-experiment är det när man på detta sätt lämnar ut landets officiella twitter-konot. Måtte det trots allt bli bra.

Läs för övrigt också denna bredsida mot projektet på bloggen Media Culpa.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.