Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Firar du en smart jul?

Den som inte är smart är hopplöst ute idag. Det har vi fått lära oss den senaste tiden då ordet smart blivit ett omhuldat begrepp för att beskriva den förändring samhället genomgår när vi fyller vårt vardagsliv och arbete med datorkraft och allt fler maskiner som kan kommunicera över internet.

Smarta telefoner, smarta resor, smarta hus, smarta jordbruk och smarta textilier. Smart kan användas som beskrivning för snart sagt allt som vi kommer i kontakt med och som har en uppkoppling.

Men hur var det då med julen? Blir det en smart jul för dig med en smart tomte och smart julotta? Eller räcker det för dig med en fortsatt God Jul?

Medan du funderar över det kan du studera listan nedan över några av de smart-begrepp som seglat upp under senaste tiden. Vilket begrepp som kommer att gälla för nästa år 2012 återstår att se. Idag är det i vart fall smart som gäller.

Smartphones
Ny mobiltelefoner med tryckkänsliga skärmar lanseras som smarta telefoner med uppkoppling mot internet och ständigt nya appar som ger dem allt fler funktioner.

Smarta hus
Smarta hus eller smarta hem har det talats om i nära tio år. Introduktionen har varit lite trög men inom de kommande åren kan mycket hända på denna front med snabbare internet in i husen och nya maskiner som kan kommunicera med varandra och husägaren.
 
Smarta resor
Twitter-kontot @smartaresor öppnas av det kommunala projektet Be Green Umeå för att sprida information om hållbart resande.

Smarta jordbruk
Smart Farming är ledordet för DeLaval som erbjuder bönderna mjölkningsrobotar och digitala beslutssystem i ladugården under begrepp som Smart Mjölkning, Smart Utfodring och Smart Ladugårdsmiljö.
 
Smarta elnät
Statliga myndigheten Vinnova satsar på smarta, avancerade elnät med informationsteknik, sensorer, digital mätutrustning och kommunikationsnät. Smarta elnät lyfts fram av Vinnova som en förutsättning för grön ekonomi och för att förnybar energi ska kunna ersätta de fossila bränslena.

Smarta textilier
Smarta textilier som mäter puls och immunförsvar, vantar med mikrofonelement och sensorer i madrasser är några exempel på användningen av nya textilier som fylls med teknik. 

Smarta städer
Smarta städer ska i ett EU-projekt fyllas av it-lösningar som styr byggnader, energikonsumtion och transporter. Inte minst är det växthuseffekten man vill komma åt med en minskning på 40 % av utsläpp.

och så vidare …
 

Etiketter: , ,

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.