Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Ge unga stöd på nätet

Kamratpostens community där ungdomar och barn kan ställa frågor och prata om livsavgörande händelser i sina liv kommer att läggas ner. Pengarna är slut och man kan inte ta ansvar för att driva sajten vidare på det sätt som man önskar, menar ansvariga från KP-webben.

För att rädda forumet erbjuder man nu andra organisationer att ta över sajten gratis för att de unga medlemmarna också fortsättningsvis ska ha ett ställe på nätet att komma till med sina frågor om liv och död, kärlek, sex, kamratskap och relationer.

”Vi hoppas att något seriöst företag eller någon organisation vill driva vidare communityt, och är beredda att lämna över det helt gratis!”, skriver de ansvariga på KP-webben.

Men redan har flera stora organisationer tackat nej. Att ta över ett forum på nätet där unga och barn skriver om sina innersta tankar och funderingar ställer stort ansvar på den som tar över och ansvariga på Kamratposten har tidigare skrivit: ”Vi vill att KPwebben ska vara världens bästa och säkraste plats för barn att vara på, och det kräver att massor med människor jobbar med sajten nästan dygnet runt. Det kostar mycket pengar.”

Att andra organisationer då tvekar är inte konstigt eftersom det är ett viktigt åtagande man skulle ta på sig om man tar över sajten. Inte desto mindre är det viktigt att fler organisationer vågar ta steget ut på internet och ger barn och unga möjlighet att möta kloka vuxna också via dator och mobil.

BRIS är den organisation som i Sverige vågat mest kring detta. Genom åren har man insett vikten av att ge unga och barn en mötesplats på nätet. Idag är internetkontakterna som BRIS har med unga faktiskt större i antal än de kontakter man har via sin hjälptelefon. Det visar sig nämligen att barn nog så gärna skriver till BRIS över internet som att ringa.

Men det finns också fler som gett stöd på nätet. I samband med Tsunamikatastrofen julen 2004 fick Sveriges ungdomar stöd och tröst av vuxna genom forumet Någon att tala med på Lunarstorms då så oerhört populära sajt. Det var en viktig insats som kunde ge unga en mötesplats där de fick uttrycka sina oro inför katastrofen.

Landets kyrkor har också gett stöd över internet. Via Bibelsajten har man svarat på inte bara frågor om Bibel och kristen tro utan också frågor som rör relationer och frågor av etisk och moralisk natur. Trots framgången under tio år på nätet kommer nu Bibelsajten att läggas ner efter årsskiftet på samma sätt som KP-webben.

Andra mötesplatser på nätet som Tjejjouren, Ungdomsmottagningen på nätet, Jourhavande kompis som drivs av Röda Korset  och olika initiativ som nätvandrare gör också ett viktigt arbete.

När nu KP-webben meddelar att de tänker stänga ner sin mötesplats på internet där unga kan få stöd och hjälp är det en viktig signal till andra organisationer om att se över sitt stöd via internet.

Behovet är stort och för många organisationer krävs det att man vågar omprioritera sin verksamhet så att mötesplatser också kan öppnas på internet. Hos unga finns förväntningar på att man ska kunna få stöd via nätet när livet bränner till. Vuxenvärlden måste ta sitt ansvar och svara upp mot det.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.