Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Scanna din kropp, köp kläder i provhytten på nätet

Det svåra med att köpa kläder på nätet är hitta rätta storlek. Men nu kommer tekniken som börjar likna virtuella provhytter där hela din kropp scannas för att underlätta inköpen via nätet. Det är det tyska företaget Upcload som inför 2012 lanserar en tjänst som gör det möjligt att utifrån foton av hela din kropp bestämma vilken storlek på kläderna som passar just dig.

Längd, bröstvidd, midja, stuss – alla mått får du med i den personliga profil du skapar hos Upcload som man sedan vill att ska använda när du surfar in till olika klädesbutiker på internet. Det enda som krävs är att också dessa butiker är anslutna till systemet så att dina mått kan jämföras med butikens utbud av kläder.

Hanteringen är enkel. Du tar på dig åtsmitande kläder och tar ett antal foton av dig själv i helkroppsfigur med en webbkamera. För att Upcloads teknik ska kunna räkna ut dina mått håller du en CD-skiva framför midjan, vilket fungerar som en referenspunkt när dina mått fastställs.

Den personliga profil du nu skapat ska också kunna jämföras med andra användares profiler. Upcload menar att du på så sätt ska kunna jämföra dig själv med andra användare som har samma storlek som du. Då kan du se vad de har valt och kanske få inspiration till egna inköp.

De digitala fotspår vi lämnar på internet kommer alltså i framtiden att bli till digitala kroppspår när hela din kropp scannas på detta sätt.

Men frågan är hur detta kommer att utnyttjas. På Facebook möter du redan annonser som är utvalda efter just din personliga profil utifrån ditt kön, ålder och dina intressen. Via din profil på Upcload skulle annonsurvalen kunna förfinas när annonsörerna i framtiden kan få information om hur hela din kropp ser ut. Är du lite extra rund får du kanske annonser om viktminskning, är du särskilt kort får du kanske annonser om skor med hög klack. Detta är dock inget som Upcload idag säger att man kommer att tillåta, men öppningen finns där för att det ska kunna ske, inte minst om Upcload kopplar sin tjänst mot ditt Facebook-konto.

Vad denna teknik kommer att innebära för de fysiska butikerna ute på stan vet vi inte heller. En fördel för de fysiska butikerna har varit att man i dem faktiskt kan prova olika storlekar vilket du inte kunnat göra på internet. Kan man lösa den problematiken på nätet kan vi kanske se fram mot en ökad handel av kläder online och därmed får de fysiska butikerna ytterligare konkurrens.

Att handeln och framtidens köpsituationer kommer att förändras står i vart fall klart.

Etiketter: , ,

En kommentar

  1. Kläder online - svårt?

    Kommer ihåg jag funderade på detta för ett par månader sedan att det vore grymt bra om man kunde testa kläderna online. Vet jag beställde nyss ett bara jeans från nätet och gissa vad, dem var för stora.. irriterande. Hoppas bara många nätbutiker väljer att ansluta sig till detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.