Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Rattfull i självstyrande bil

Går vi mot en framtid där såväl 90-åringar som 10-åringar kan sätta sig i en bil och ”köra” den? Kommer den som tagit ett par glas ändå kunna sätta sig i bilen och låta bilen själv styra färden hemåt?

Bilindustrin börjar redan tala om framtida helautomatiska fordon som kan navigera på egen hand i trafiken. Redan har Google väckt uppmärksamhet med sin självstyrande bil testats i riktig biltrafik och testkörts över 10 000 mil utan förare. Samtidigt siktar flera bilföretag mot samma revolutionerande förändring av framtidens bilfärder där bilen själv kan ta beslut om vägval, gaspådrag, inbromsningar och växelläge. Med fordon uppkopplade mot internet och i ständig kommunikation med med sensorer i trafikbanan, andra fordon i närheten, monitorering av gångtrafikanter och cyklister och realtidskoll av väderlek och ljusförhållanden räknar man med att bilarna själva ska kunna styra och hitta vägen utan inblandning av förare.

Föraren sätter sig och följer med mer som en passagerare än som den som styr. Redan nu uppstår då många nya frågor. Kommer sådana automatiska fordon att tillåta 90-årigar att ta bilen? Kommer ett 10-årigt barn att tillåtas ta bilen till skolan? Hur är det med den som under festen tagit ett par glas? Kan den säkert sätta sig i bilen och låta fordonet ta över färden hem? Men vem är i så fall juridiskt ansvarig i händelse av en olycka mellan två självstyrande fordon?

Det här är frågor som väcks i Technology Review av Thilo Koslowski från Gartner’s Industry Advisory Service Manufacturing Group, där han arbetar med analyser av framtida fordonsutveckling.

Frågorna som Koslowski väcker kan verka vara väl framtidsutopiska men med tanke på hur snabbt den tekniska utvecklingen inom kommunikation och internet förändrats med färska exempel som Google-bilen så är detta frågor som inom några år också för oss vanliga trafikanter kommer att bli allt mer aktuella.

För politiker som beslutar om framtida trafiklösningar kommer detta att bli intressanta frågor att ta tag i. För bilskolor uppstår många frågor om framtiden. För polis, ja, för oss alla som färdas i trafiken blir detta frågor att ta ställning till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.