Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

När ska jag få vila?

Min almanacka har inga helgdagar. Hur ska jag då finna min vila? Hur ska jag kunna följa livets rytm och det nödvändiga stunderna för att stanna upp och reflektera, fira och ta nya avstamp när min almanacka inte ger mig något stöd för det?

Idag är det Trettondagen men i den kalender som jag har med mig i min nuförtiden så oundgängliga mobiltelefon är denna dag, den 6 januari, lika svartmarkerad som Nyårsdagen den 1 januari eller Midsommardagen den 23 juni eller firandet av slutet på Ramadan den 19 augusti eller Yom Kippur den 25 september eller Juldagen den 25 december.

Genom att likställa alla dagar utan hänsyn till om det är en helg eller inte hugger min kalender i mobiltelefonen av alla trådar tillbaka, alla rötter, alla traditioner som ger fäste åt livet, vad det nu än är för religion eller kultur jag väljer att följa i mitt liv. 

Att standarduppsättningen i mobilen är en kalender som är så totalt historielös och utan tradition är för mig sorgligt att se. Det ger en känsla av fattigdom och vilsenhet. För hur ska jag kunna finna djupen i livets rytm om inte helgernas tilltal till mig får synas?

Men som tur är finns det de som går före. Några har valt att skapa appar och särskilda program som jag kan ladda ner till min telefon för att den ska kunna visa de helgdagar jag vill följa. Tack till dem!

Inom svenska Apoteket går man också före och har inom sin organisation anpassat sig till multireligiösa helgdagar och tillåter de anställda att välja vilka helgdagar som de vill fira, vare sig de är kristna, muslimska, judiska eller andra religiösa traditioner man följer inom sin familj.
 
– Våra medarbetare har olika traditioner med rötter från hela världen. Vi jobbar med ett aktivt mångfaldsarbete och har infört flexibla helgdagar för att medarbetarna ska kunna vara lediga när just de vill fira med sin familj och vänner, säger Ulrika Henningsson på Apoteket i ett pressmeddelande.

Ett nytt år öppnar sig. 2012 väntar på oss. Min första insats får bli att lysa upp och färglägga min tråkigt trista helglösa kalender med alla de dagar som jag vill minnas och stanna upp inför.
 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.