Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

E-böcker dyrt för biblioteken

Debatten om e-böcker på biblioteken går vidare samtidigt som antal e-bokslån ökar dramatiskt. I Umeåregionens bibliotek ökade e-bokslånen med 60 procent från 2010 till 2011.

Men det blir dyrt för biblioteken som måste betala mer för varje e-bokslån jämfört med utlåning av fysiska böcker. För varje e-bokslån vill förlagen ha 20 kronor vilket hotar dränera bibliotekens ekonomi. Skellefteå har därfört inför begränsningar i antalet e-bokslån, medan Umeå omfördelar sin budget från de fysiska inköpen av böcker till digitala e-böcker.

TV4 Nyheterna har granskat situation i detta inslag.

Etiketter: ,

En kommentar

  1. Mattias Lönnebo

    När jag själv gav ut min första e-bok: Thrillern ”Den gråtande madonnan på Monte Pino” kunde jag konstatera att e-bokslånen snabbt blev långt fler e-boksköpen. Detta trots ett lågt pris. Men låneboken är ju gratis för låntagaren och väldigt smidigt jämfört med att behöva lämna tillbaka en fysisk bok. Om det sedan är samma upplevelse eller inte,det är en annan fråga.
    Men visst är kostnaden för biblioteken ett problem. I kalkylen bör dock finnas att biblioteken faktiskt slipper hanteringen av den fysiska boken. Det kan ha betydelse i framtiden, som för bibliotekens del i alla fall delvis blir digital.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.