Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Nytt ljus på staden

Den sjätte upplagan av ljusfestivalen Umeå Höstljus gick av stapeln i höstas för att lysa upp stadens gator och torg. Att på detta sätt ljussätta byggnader och delar av staden kan ses som de första stegen mot ett helt nytt sätt att designa vår vardagsmiljö.

Framöver kommer vi att få se mycket mer av detta och redan finns stora internationella projekt som kan inspirera en stad som Umeå i ett nytt sätt att designa byggnader.

Den digitala byrån North Kingdom från Skellefteå har till exempel varit med i ett projekt i Sydafrika där man lagt ljuskaskader på byggnader. Installationerna har kunnat styras av vem som helst som via internet kunnat interagera med ljussättningen. Här nedan är ett exempel från projektet.


Nu rapporteras att den kreativa digitala byrån Obscura Digital, som liksom North Kingdom levererar banbrytande interaktiva upplevelser, fått i uppdrag att göra fasaderna på den stora moskén Sheikh Zayed och Al Jahili Fort i Förenade Arabemiraten till en enorm projektionsduk där man tänker visa ljusformationer med tekniken som kallas augmented reality.

Obscura Digital har redan gjort liknande installationer, nu senast i San Fransisco där man visat bilder inne i en kupol på ett museum.

Inte minst är detta intressant för Västerbotten där vårt vintermörker ger stora möjligheter till att lyfta arkitekturen och stadsbilden med flödande ljus. Att vi dessutom har ett framträdande företag i länet kring denna teknik i form av North Kingdom ger ännu större möjlighet för att fler ska inspireras att utveckla idéer inom området.

Med en Arkitekturhögskola i Umeå i det nya konstnärliga campus kan vi dessutom förvänta oss ännu fler spännande uttryck inom ljussättning av staden.
 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.