Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Kontanter snart borta helt

Kontanterna försvinner från samhället och ställer oss inför nya frågor om handel och transaktioner.

Under rubriken Räkna med ett kontantlöst samhälle skriver Svenska Dagbladets Carolina Neurath om hur det kontantlösa samhället snart är ett faktum: "Idag är det lättare att få ut pengar i matbutiker än på bankkontor. En av bankernas äldsta verksamheter håller på att successivt monteras ner. "

Samtidigt menar hon att bankerna tjänar stort på att vi alla går över från kontanter till kortbetalning eftersom banken då tar ut en avgift för varje köp. En smart affär, hävdar Neurath.

Men förutom att bankerna genom det kontantlösa samhället hittar nya sätt att göra vinst så påverkas också vår vardag av de nya betalningssätten. När jag skriver detta är det tidig söndagmorgon och några hundratusen svenskar gör sig redo för att gå till kyrkan. Fortfarande är det vanligt att man i kyrkorna har en kollekhåv eller en bössa som går runt i kyrkbänkarna för att kunna samla in sedlar och mynt. 

Den traditionen är snart ett minne blott och kyrkorna måste hitta nya sätt att samla in kollekten.

På samma sätt måste varje organisation som samlar in medel från allmänheten genom insamlingsbössor ute på stan lägga om sin verksamhet. Det innebär att man måste hitta nya sätt som passar för det digitala samhället som slår igenom och påverkar vår vardag.

Det här är bara ett exempel på den våg av förändring som går genom vårt samhälle idga. Det märks i betalningssystemen, men också i allt annat vi gör, som hitta en partner genom dejting, finna en ny bostad, boka resor och snart också hur vi styr energiåtgången och underhåll av våra allt mer smarta bostäder. 

För företagen i Västerbotten är det viktigt att ta sig an den utmaning som vi alla står inför. Handel förändras, konsumtionsvanor, utbildning likaså. Företagens möjlighet och vilja att anamma det nya är en grund för att hela länet ska leva.

Etiketter: ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.