Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Digital kollekthåv?

Ska kollekthåven bli digital och kunna ta emot kontokort eller överföringar från en mobiltelefon?

Frågan blir aktuell i samband med att Svenska kyrkan skickar ut ett pressmeddelande om att man fick in 100 miljoner i kollekten för under 2011. Med i pressmeddelandet finns en bild där någon lägger en sedel i kollekthåv.

Men hur ska det gå för kyrkan och andra gåvoorganisationer när det kontantlösa samhället slår igenom? Stora utmaningar väntar i takt med att både banker och handel i enad front vill minska användningen av mynt och sedlar. För samtidigt ser vi också allt fler tekniska lösningar som gör det enklare och snabbare att sköta transaktioner med framför allt mobiltelefonen.

För insamlingsorganisationer och kyrkor som är i stort behov av frivilliga gåvor är utmaningen stor. Och eftersom förändringen kan komma fort måste man redan nu börja utreda vilka teknikplattformar man ska välja för framtida insamlingar.

De nya tekniksprången som slår mot de kontanta betalningssystemen behöver inte innebära ett hot. Tvärtom kan det rätt använt bli en möjlighet till ökade intäkter om det blir lättare att ge gåvor.

En utmaning att bita för ideella organisationer!
 

Etiketter: ,

En kommentar

  1. Nicklas

    Besöker kyrkan själv kanske 1-2 ggr per år och redan för ett par år sedan så hade kyrkan jag besökte, infört att man kunde betala med kort till kollekten. Så förmodlign kommer som du skrev, ännu enklare lösningar som med mobiltelefon att komma

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.