Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Köksbordet blir din dator

Allt fler saker i vår vardagsmiljö kopplas upp mot internet. När också köksbordet blir digitalt och interaktivt med en tryckbar datorskärm som en del av bordsytan kommer förändringarna att märkas högst påtagligt också vid frukost och måltider.

Skellefteåföretaget NUITEQ står bakom datorprogrammet som gör att skärmen i bordsytan  känner av hur du trycker på den med dina fingertoppar. Själva bordet blir interaktivt och uppkopplat mot internet blir det en del av ditt nya smarta hem, som visas på filmen nedan.

Filmen ovan: Det malaysiska företaget Innovation Now använder Skellefteåföretaget NUITEQs programvara Snowflake för att göra ett interaktivt bord med en tryckbar datorskärm som känner av dina fingertoppars rörelser.

Vad skulle du göra om bordsytan i köket blev interaktivt som filmen visar? Använda det som en del av dukningen med bilder som samspelar med maten du serverar? Eller låta barnen göra sina läxor vid bordsytan som de kan interagera med för att hämta information från internet? Eller bläddra bland recept till matlagningen? Eller läsa morgontidningen digitalt direkt på bordsytan? Kanske se morgontv i bordet vid frukosten? Eller låta bordsytan vara en digital ritskärm för de minsta barnen?

Bord som på detta sätt har inbyggda tryckbara skärmar kommer att bli allt mer vanliga i framtiden. Vi kommer då inte att gå till en datoraffär för att köpa dem utan hämta dem från IKEA och andra möbelaffärer. Så småningom kommer de bli så vanliga att några av dem hamnar på Blocket.

Frågan är vad  vi då gör med bordsdukarna och tabletterna under tallrikarna? Kommer de att bli mindre vanliga och kanske helt försvinna eftersom de är i vägen för våra fingertoppar och skymmer vad datorskärmen i bordsytan visar?

Jag skojar inte. Ditt kök kommer att förändras. Frågan är: Blir ditt nästa köksbord interaktivt?
 

Etiketter:

2 kommentarer

 1. Harry van der Veen

  Its interesting that you mention IKEA. We actually delivered Snowflake via one of our partners to IKEA, where its used in interactive kids corners in IKEA stores, where kids can play around with games etcetera, while their parents do the shopping.

  Its for sure touch screen technology will be used in kitchens. Theres already projects underway or even products available where touch screens are integrated into fridges.

  Its just a matter of time that they will be integrated as well in other parts of the kitchen like top drawers and the actual desk.

  If it would be integrated like that, the most obvious application that comes to my mind is looking at recipes online.

  Currently my fiancee uses the iPad to look up recipes, so you’ll probably start seeing ipad dock stations in future kitchens as well, in addition to kitchens coming with their own touch screens.

  Thanks for sharing this video Micke.

  Mvh.

  Harry

 2. Mikael Hansson

  Svar till Harry van der Veen (2012-02-13 10:51)
  Intressant att du Harry redan har funderingar kring hur kökets inredning kommer att förändras med de nya skärmarna. Och att IKEA redan är på gång med att testa tekniken.
  Det blir spännande att följa och preciss om du skriver så är förmodligen recept det som ligger nära till hands att använda skärmarna till.
  (För er som inte vet så är Harry van der Veen vd för Skellefteåföretaget NUITEQ som står bakom mycket av denna nya utveckling med pekbara så kallade multitouch-skärmar).
  /Mikael

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.