Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Studenternas bokhandel stängs

Umeå universitetet tappar sin enda bokhandel när Akademibokhandeln i början av mars stänger portarna. Nu är det slutsålt böcker inne på Universum och studenter och anställda får istället ge sig ut på nätet eller ner på stan för sina bokinköp.

Men några större demonstrationer verkar det inte bli utanför Universum där Akademibokhandeln har sina lokaler. Nedläggningen av butiken beror på minskad omsättning och flykten från den fysiska bokhandeln har redan varit igång långt innan detta slutliga beslut nu kom.

Ingen behöver egentligen heller vara förvånad. Redan 2008 sade Akademibokhandelns vd Maria Hamrefors:

– Det råder inga tvivel om att de renodlade campusbutikerna kommer att bli färre under de närmaste åren. Kurslitteratur utgör en allt mindre del av vår försäljning. Studenterna har ont om pengar och ligger i teknisk framkant, och handlar på nätet.

Det vi ser är alltså, enligt Maria Hamrefors, en logisk konsekvens av den digitala förändringen av samhället. Studenterna tycker det är billigare och enklare att beställa sina böcker över internet, slutar därför göra sina besök i bokhandeln som tvingas slå igen sina portar.

Under senaste året har vi också kunnat se en ökad försäljning av e-böcker vilket självfallet också spär på de ekonomiska problemen för en fysisk bokhandel.

Nedläggningen av Akademibokhandeln är en signal till hela universitetet att än mer utveckla de digitala tekniker och kanalerna för undervisningen. För det handlar inte bara om att de fysiska böckerna försvinner. Hela kunskapsmiljön föärndras mot det digitala vilket innebär ökade förväntningar på digitala hjälpmedel i föreläsningssalar, i distansundervisning och kontakt mellan studenter och lärare.

Det är också en signal till de utvecklare och företagare som satsar på nya digitala produkter och tjänster. Det finns ett stort behov av att finna nya vägar för kunskap och kompetensutveckling och företagen behöver ligga i framkant för att bidra till att denna omställning i samhället sker på ett klokt och smart sätt.
 

Etiketter: ,

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.