Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Din gata genom Googles kamera

sajten 9-eyes har konstnären Jon Rafman samlat sina favoritbilder från världens alla gathörn (bokstavligen) genom att följa i spåren av Googles kamerabilar som kört gata upp och gata ner, längs ödevägar och in i återvändsgränder, ständigt fotograferande med en nioögd kamera uppe på biltaket.

Jon Rafmans projekt är imponerande på flera sätt. Först: att ta sig tiden att sitta vid datorn och skanna igenom Googles karttjänst Street View för att samla in alla dessa bilder. Timmar, dagar, veckor måste han ha ägnat sitt projekt för att hitta guldkornen.

Men det är också imponerande att se det material som Rafman samlat in och lagt ut på sin  sajt. För oss som inte orkar eller har tid att gå igenom Google Street View på detta sätt ger bilderna en ögonblicksmässig och intressant bild av livet som pågår runt om i olika länder. Vilket sätt att resa och uppleva världen från sin hemmadator. Det blir till en egen personlig variant av de reseprogram som är så populära i tv.

Pojken som fallit av en cykel, hästen som står på en bakgård, mannen som räcker över ett gevär till en annan, polisen som gör en razzia och ställt upp folk mot en vägg, en bilolycka där en kropp fortfarande ligger under en filt på gatan , snölandskap, ökenområden, fattiga ruckel och skyskrapor. Samt en kvinna som mooonar mot Google-bilen, alltså drar ner byxorna och visar sin nakna bakdel.

Rafman inspirerar mig att gå in och skärskåda Umeå via Googles bilkamera. Jag följer gata upp och gata ner, över Kolbäcksbron, förbi sjukhuset och stannar så småningom till vid Umedalsallén och betraktar kvinnan som väntar i busskuren med den hjulförsedda väskan, en så kallad dramaten, vid sin sida. Skidstaven har hon lutat mot glaset i kuren. Kvinnan bryr sig inte om Googlebilen utan är försjunken i att studera busstidtabellen på anslagstavlan.

En ögonblicksbild från Umeå genom Googles kameraöga och jag tänker återigen på vilket monstruöst arbete Jon Rafman har utfört som gått igenom så många gathörn från hela världen.

Fast jag må säga att på något sätt väcker också bilden från Umedalen min fantasi och min tanke över livet i Umeå. Vad tänker kvinnan på? Varifrån kommer hon? Är hon född i Umeå. Vart ska hon åka med bussen? Hur ser hennes liv ut idag?

Jon Rafman har utfört ett mycket intressant konstprojekt som aldrig skulle kunna ha genomförts om inte den digitala förändringen fört med sig teknik som på detta sätt kan dokumentera  världen.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.