Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Fordonståg på E4:an till Stockholm

Kan du tänka dig åka med fordonståg på E4:an från Umeå till Stockholm? I framtiden kan det bli möjligt fast fordonståget går inte per järnväg utan via E4:an. Och tåg och tåg, ja, det är inte något lok som drar bilarna utan de rullar själva på sina hjul men styrs gemensamt av en ledarbil längst fram som med fjärrstyrning tar kontroll över de bakomliggande bilarna.

Själv sitter du där lugnt i förarsätet i din bil och läser en god bok eller tittar på en film medan ledarbilen längst fram sköter såväl farthållning som färdriktning. Och blir du trött kan du vältra över i baksätet och krypa ihop för en power napp.

Fordonståg och autonoma bilar är ett av seminarierna under konferensen Elektronik i fordon, 24 – 26 april i Göteborg. Då ska man bland annat samtala om den senaste utvecklingen inom autonom fordonssäkerhet som gör det möjligt att med fjärrkontroll ta över en del av bilförarens uppgifter.

Redan idag finns så kallade adaptiva farthållare som reglerar bilens broms och gas utifrån avståndet till bilen framför. Det sker med hjälp av en radarsensor som kontrollerar ett område på upp till 180 meter framför bilen. Radarn kan mäta både avståndet till fordonet framför och den hastighet som man själv närmar sig framförvarande bil med.

Med liknande teknik tänker man sig nu kunna koppla samman ett flertal bilar som ligger i kö efter varandra och med ett lokalt trådlöst nätverk mellan dessa bilar sköta hastighet och styrning av alla bilarna genom en ledarbil.

Under konferensen Elektronik i fordon kommer man att berätta om EU-projektet SARTRE som utvecklar just sådana fordonståg. Stora vinster i transporteffektivitet, trafiksäkerhet och bränsleförbrukning förväntas.

Under konferensen deltar även Komatsu Forest från Umeå med en presentation av så kallad telematiklösning för skogsavverkning för att hantera produktions-, drift- och statusinformation från maskiner i skogen. Här handlar det inte om fortdonståg men väl uppkopplade skogsmaskiner som kan kommunicera över internet. I förlängningen finns också här tankar om förarlösa maskiner. Det finns uppgifter om att 40 procent av kostnaden för en skogsmaskin ligger i hytten. Kan maskinen skötas via fjärrstyrning skulle därmed stora kostnader kunna sparas in.

Stora förändringar väntar när de fordon vi färdas i och de maskiner vi arbetar med  i framtiden kommer att vara helt uppkopplade mot nätet, vilket kommer att kunna skapa helt nya tjänster men även nya krav på utformning av trafikpolitik exempelvis.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.