Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Smarta idéer från norra Sverige

Ökad trafiksäkerhet med smarta vägmarkeringar, sensorer som ersätter farliga arbeten i gruvor, bättre planering av hållbara resor, ett nytt sätt att se på äldres livssituation och teknik som stöttar handel i glesbygd – det är några exempel på idéer som bygger på it-lösningar och som nu vaskas fram i norra Sverige.

Bakom dessa idéer ligger utlysningen Utmaningsdriven innovation som förs fram av innovationsmyndigheten VINNOVA. Flera samarbeten i norra Sverige har nappat på idén för tänka till hur it-lösningar, sensorer och autmoation kan leda till nya produkter och tjänster som kan vara med och skapa framtiden Sverige.

VINNOVAs betydelse för forskning och utveckling inom svenska företag och offentliga organisationer är stor, det har märkts också i norra Sverige. Ett exempel är det tioåriga mångmiljonstöd man gett till ProcessIT Innovations som driver frågor om it-lösningar och ökad automation inom basindustrin, alltså gruvnäringen, skogsindustrin, stål-, massa- och pappersbruk.

Med Utmaningsdriven innovation vill man nu plocka fram fler idéer som kan ligga till grund för det framtida Sverige samtidigt som ett ökat utbyte stimuleras mellan företag och universitet inom projekten. En första vända om 750 000 kronor har getts till 94 projekt runt hela landet. Nu sker en utvärdering och till sommaren kommer ett mindre antal av dessa projekt att få förtroende att utveckla sina idéer ytterligare.

Här nedan är några av de projekt från norra Sverige som fått det första stödet i form av 750 000 kronor. Nu återstår alltså att se hur många av dem som av VINNOVA kan få fortsatt stöd och därmed långt mer finansiella möjligheter att förverkliga sina mål.
 
Hållbar hälsa för det moderna äldrelivet drivs av Örnsköldsviks kommun tillsammans med bland institutionerna för Informatik, Data- och Vårdvetenskap vid Umeå universitet

SpaceTime – Infrastruktur för hållbara persontransporter leds av SpaceTime Communication, ett avknoppningsföretag från Umeå Universitet tillsammans med bland annat umeåföretagsom  Codemill som utvecklar IT system, designföretaget Friendly Future och PR-byrån 200%. Dessutom finns ett stort antal aktörer med från Västerbotten som bistår med tester, t ex Bostaden AB, Umeå Energi, Länsstyrelsen, Umeå Universitet, Västerbottens Idrottsförbund, Umeå Taxi AB, Abrahamssons Buss och Länstrafiken Västerbotten.
 
Attract – Attractive and Sustainable Cities in Cold Climate leds av Luleå tekniska universitet med syfte att ta fram produkter och tjänster för utformningen av attraktiva och hållbara städer i kallt klimat.

Innovativ Service för Tillväxt! leds av Region Västerbotten med partners som Konsum Nord, Ica, Norrmejerier, Bilfrakt, Umeå universitet, Luleå tekniska universitet, IGIS klustret, Länstrafiken och Posten Västerbotten men där också mindre aktörer finns med som Datakompisen Dorotea och handlare som Ica Sorsele och Blattniksele, Handlarn Borgafjäll, Nära dig Slussfors och Ammarnäs samt Handlarn Rusksele.
Ett av målen är att koppla samman GIS-teknik och samordna transporter i regionen nya e-handelssystem.

Viae som leds av Luleå tekniska universitet där intelligenta vägmarkeringer, med begrepp som iRoad står i centrum.

Plattformsstrategi för svensk processautomation leds av det tidigare nämnda ProcessIT Innovations. Syftet är ett underlätta framtagande och spridning av nya automationslösningar inom processindustrin.

Sensorer för att nå visionen inga människor under jord leds av Adopticum i Skellefteå.  Syftet är att utveckla nya lösningar där modern sensorteknik kan möjliggöra automation inom gruvnäringen.
 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.